ROTTERDAM - Janneke Vos beleefde zaterdag naar eigen zeggen in Rotterdam haar "lucky day" als wielrenster. In de nationale titelstrijd mocht een kopgroep van tien om het roodwitblauw strijden. Vos gokte goed en klopte Sharon van Essen en Josephine Groenveld.

De toppers lieten het afweten bij het NK, waarin al in de tweede van negen rondjes zeven rensters wegreden. De favorieten Suzanne de Goede (Van Bemmelen) hadden in die groep Josephine Groenveld, later in de koers sloten onder anderen Sharon van Essen (Vrienden van het Platteland) en Janneke Vos (Therme) aan.

Subtoppers

In de slotlus bleven er zes rensters voorin over. Mirjam Melchers was op dat moment al uit koers met knieklachten, de Van Bemmelen-ploeg gokte te laat op een samensmelting. Zo mochten subtoppers gaan sprinten om de nationale titel, waarbij Vos met een laatste jump Van Essen nog passeerde.

De winnares kon het amper navertellen. "Die sprint is in een vlaag voorbijgegaan. Ik ben geen supertopper. De kansen voor mij om een keer Nederlands kampioen te worden zijn op één hand te tellen. En ik ben ook geen achttien meer."

Vos

Vos is 28, geboren en opgegroeid in Kockengen, afgestudeerd als commercieel econoom en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. Ze heeft al een hele reeks ploegen achter haar naam en was één jaar lid van de nationale selectie. "Ik heb meer downs dan ups gehad in mijn loopbaan", keek ze zaterdag even terug. "Veel ziektes, drie keer mijn sleutelbeen gebroken, Pfeiffer gehad." Ook brandde het ouderlijk huis tien jaar geleden af, een ingrijpende gebeurtenis.

Maar zaterdag zat alles mee. Aangesloten bij de juiste kopgroep, in de sprint gegokt op de juiste concurrenten: "Ik wist dat ik Sharon en Josephine in de gaten moest houden."

Gastrenster

Van Essen baalde. "Ik kom ook niet zo vaak in kansrijke positie." Haar ploeg had Vos nota bene de gelegenheid gegeven als gastrenster mee te rijden in de Ronde van de Aude, een goede voorbereiding. "Spijt? Nee, het was een goede investering en bovendien heel gezellig met Janneke. Maar ik had haar vandaag natuurlijk liever geklopt."

Langeveld

Sebastian Langeveld heeft zaterdag de hegemonie van de Rabobank-beloften bij het NK wielrennen doorbroken. De jonge allrounder van de Van Vliet-ploeg won in Rotterdam de sprint van een kopgroep van zeven voor Reinier Honig en Johnny Hoogerland.

Vooral die laatste twee lieten enige misprijzende geluiden horen over het optreden van de Rabo-coureurs, traditioneel de gemeenschappelijke vijand bij de nationale titelstrijd. "Ze koersten laf", vond Hoogerland. Honig sprak van linkeballen, oftewel een poging doen te profiteren van anderen.

Rabo-ploegleider Nico Verhoeven vond het allemaal onzin. Na de titels van Pieter Weening, Thomas Dekker en Bas Giling werd dit jaar zijn beste man in koers, Kai Reus, door pech twee keer teruggeworpen. "Dan gaan wij vooraan natuurlijk niet rijden."

Erelijst

Lars Boom had het bovendien in de slotfase geprobeerd. "Van de jongens die nu op het podium staan heeft natuurlijk alleen Langeveld een goede erelijst, de rest mag niet in de schaduw van vijf, zes renners van ons team staan."

In Langeveld ziet Verhoeven het zeker zitten. "Wij raken na dit jaar weer vijf, zes renners kwijt aan de profs. Bij ons of aan andere ploegen. Sebastian is een goede renner, Nederlander bovendien, logisch dat we hem op het oog hebben."

Langeveld (20) werd dit jaar al tweede in de Ronde van Vlaanderen voor neo's en tweede in de Omloop der Kempen. In mei won hij de zwaarste rit in Olympia's Tour. "Ik kan goed naar een wedstrijd toeleven", legde hij zaterdag uit. Maar makkelijk was het zeker niet gegaan. Langeveld behoorde niet tot de negentien vroege vluchters waar Rabobank met Veelers, De Maar en Boom goed vertegenwoordigd was. "Met Hoogerland heb ik uiteindelijk de sprong gemaakt."