ASSEN - Wegracer Valentino Rossi is niet te stuiten op de zware motoren. De Italiaanse wereldkampioen zegevierde zaterdag op magistrale wijze in de 75e TT van Assen. Het was zijn vijfde overwinning op rij in de koningsklasse MotoGP en zijn zesde in de zeven races die dit seizoen zijn verreden in het wereldkampioenschap.

De enige motorrijder die 'Vale' een klein beetje kon bijhouden was landgenoot Marco Melandri. Hij eindigde voor de eerste keer dit jaar als tweede. De Amerikaan Colin Edwards reed naar de derde plek.

Inhaalrace

Het enige dat de 26-jarige zesvoudig wereldkampioen slecht deed, was starten. Rossi vertrok op zijn Yamaha van pole position, maar verloor meteen zes plaatsen. Wat volgde was een indrukwekkende inhaalrace voor het oog van 90.000 toeschouwers. Met als hoogtepunt in de negende ronde een fraaie actie binnendoor bij koprijder Melandri in de Strubben.

De race was vanaf dat moment gelopen. Rossi reed de overige tien rondjes soeverein aan de leiding en behaalde in Assen zijn 48e GP-zege in de koningsklasse. Een zevende wereldtitel kan hem nauwelijks nog ontgaan. Het Yamaha-team vierde dubbel feest door de derde plaats van Edwards.