CARSON - Tim Montgomery en Marion Jones kunnen deelname aan de WK atletiek vergeten. Het liefdespaar, al maandenlang verwikkeld in een dopingaffaire, liet vrijdagavond op het laatste moment verstek gaan bij de Amerikaanse kampioenschappen, de trails.

Dit houdt automatisch in dat ze zich niet kwalificeren voor de WK, die in augustus in Helsinki worden gehouden.

Montgomery, voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter, meldde zich enkele uren voor zijn race af. Volgens de manager van de Amerikaan kan hij zich niet voldoende concentreren. "Hij is in vorm, maar allerlei zaken buiten de baan leiden hem te veel af", verklaarde zijn zaakwaarnemer.

Levenslange schorsing

De atleet hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. Het Amerikaanse antidopingbureau Usada beschuldigt Montgomery van doping, op basis van documenten verkregen in het geruchtmakende BALCO-onderzoek. De atleet reageerde overigens nog nooit positief bij een van de talrijke dopingcontroles. Afgelopen week werd Montgomery nog in San Francisco over de affaire verhoord. Eind juli maakt het internationaal sporttribunaal CAS bekend of de levenslange schorsing rechtvaardig is.

Heup

Marion Jones verscheen wel gewoon op de atletiekbaan van het Home Depot Center in Carson, Californië. De voormalig wereldkampioene warmde haar spieren op voor de series van de 100 meter, maar wijzigde na veertig minuten plotseling haar plannen. Jones pakte haar spullen en liep zonder commentaar naar de kleedkamer. "Toen ze de start oefende, voelde ze iets in haar heup", zei haar manager. "Het is niets ernstig, maar Jones wilde niks forceren." De atlete zal ook niet op de 200 meter deelnemen, waardoor ze de WK kan vergeten.

Einde carrière

Jones ligt ook onder vuur in de BALCO-affaire, maar is niet in staat van beschuldiging gesteld. Voor Montgomery lijkt het einde van zijn carrière in zicht. Hij verloor onlangs zijn wereldrecord op de 100 meter aan Asafa Powell. De Jamaicaan liep in Athene 9,77, een fractie sneller dan de 9,78 van Montgomery in 2002. Maar de zaakwaarnemer van Montgomery bezwoer dat de atleet niet overweegt te stoppen. "Hij is zeker van plan in het naseizoen nog opvallend voor de dag te komen."

De deelname van een derde topatleet hing aan een zijden draadje. De olympisch kampioen op de 100 meter, Justin Gatlin, werd gediskwalificeerd op het sprintnummer wegens een valse start. Later besloot de toernooidirectie hem een herkansing te geven. Gatlin kreeg een plek in de halve finales.

Allen Johnson

Hordenloper Allen Johnson zorgde voor het sportieve hoogtepunt. Hij zette op de 110 meter horden een beste wereldjaarprestatie neer. De viervoudig wereldkampioen klokte een tijd van 12,99.