BAZAS - Bij Igor Gonzalez de Galdeano, de drager van de gele trui in de Ronde van Frankrijk, is tijdens een dopingcontrole een te hoge concentratie van het verboden middel Salbutamol aangetroffen.

De Spanjaard uit de Once-ploeg is echter in het bezit van een medisch attest, waarin het gebruik van het preparaat tegen astma wordt toegestaan. De anti-dopingcommissie van de wielerunie UCI legt hem derhalve geen straf op.

Stimulerende werking

Gonzalez de Galdeano werd na de zesde etappe, gewonnen door de Duitser Erik Zabel, gecontroleerd. Daarbij werd 1346 nanogram Salbutamol in zijn urine aangetroffen. De toegestane waarde is 1000 nanogram. Afhankelijk van de dosering heeft Salbutamol een stimulerende werking op de lichamelijke prestaties.

Anti-astmamiddel

"Wie beweert dat Galdeano het middel heeft gebruikt voor dopingdoeleinden zit er helemaal, maar dan ook helemaal, naast", zei Manolo Saiz, de ploegleider van Once.

Salbutamol, dat corticoïden bevat, kwam tijdens de Ronde van Italië ook bij de Duitser Jan Ullrich in zijn urine voor. Ook hij mocht op medisch advies het anti-astmamiddel gebruiken. Salbutamol mag door wielrenners met astmatische klachten alleen als spray worden toegepast.