RIGA - Wielrenner Raimondas Rumsas heeft in de Letse hoofdstad Riga een dopingtest ondergaan. De Litouwer, de verrassende nummer drie in de Tour de France, keerde daarna terug naar zijn woonplaats in Italië.

De directeur van het dopinglab in Riga bevestigde dat er onafhankelijke onderzoeken zijn geweest. De resultaten gaan naar door het International Olympisch Comité erkende laboratoria in Keulen en Stockholm.

Stimulerende middelen

De vrouw van Rumsas, Edita, werd kort na de Tour in de Franse Alpen door de procureur van Bonneville aangehouden op verdenking van het aanbieden van, handelen in en het in bezit hebben van verboden stimulerende middelen, zoals epo, testostoron, groeihormonen, anabolica en corticoïden.

Straf van zeven jaar

Zij zit nog steeds vast, voor een periode van vier maanden die verlengd kan worden. Edita kan een gevangenisstraf van zeven jaar krijgen en een boete van 150.000 euro. Inmmiddels deed haar advocate het verzoek voor invrijheidsstellling onder toezicht.

Onafhankelijk land

Raimondas Rumsas zei dat hij niet in Frankrijk gehoord wil worden, maar alleen op Italiaanse bodem. De Litouwse autoriteiten eisten niettemin dat hij eerst een test zou ondergaan in een onafhankelijk land. "Hij is terug naar Italië en klaar om de Franse politie te woord te staan", zei een regeringswoordvoerder.