LONDEN - Het was tien jaar geleden dat Tim Henman het zo slecht deed op het tennistoernooi van Wimbledon. Hij verloor in 1995 in de tweede ronde als 20-jarige van Pete Sampras. Een decennium later boog hij in de tweede ronde het hoofd voor de Rus Dmitri Toersoenov. Vijf sets duurde het Engelse koningsdrama: 3-6 6-2 3-6 6-3 8-6.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de tussenliggende periode reikte Henman nooit verder dan de halve finale, al volbracht hij dat kunststukje wel vijf keer. Telkens stuitte hij op ijzersterke tegenstand: Sampras (twee keer), Ivanisevic, Hewitt en Ancic. Hij was de favoriet van het beschaafde, chauvinistische publiek, dat al sinds 1936 wacht op een Engelse winnaar na Fred Perry.

Troonopvolger

Na Tim Henmans afgang kwam Engelands hoop voor de toekomst op de baan. De 18-jarige Andrew Murray verricht al een tijd aansprekende daden op de tennisbaan. De mogelijke troonopvolger had van de organisatie een wildcard gekregen om zijn debuut op 's werelds meest prestigieuze toernooi te maken.

Geen seconde stelde hij zijn fanatieke volgers teleur. In de kortst mogelijke tijd rekende hij in drie sets af met de als veertiende geplaatste Tsjech Radek Stepanek: 6-4 6-4 6-4.

Droom

De nummer 312 van de wereld reageerde na afloop flegmatiek: "Het is mijn eerste Wimbledon en ik wist dat Tim had verloren. Ik wilde de Britten in de race houden." Van een feestje vieren wilde hij niks weten. "Ik zit in de derde ronde. Haal ik de tweede week van het toernooi, dan vier ik dat, misschien." Murray's droom: Spelen op het centre court.

De als zesde geplaatste Henman was niet de enige topper die zijn spullen kon pakken. Het vertrek van de dag kwam op naam van Rafael Nadal, Spanjaard, winnaar van Roland Garros en net 19 jaar. De bewierrookte held van vorige maand verloor van Gilles Muller uit Luxemburg, niet bepaald de sterkste tegenstander. Vier sets duurde Nadals uitschakeling: 6-4 4-6 6-3 6-4.

Elseneer

Daarmee liep de tenniswereld de gehoopte ontmoeting tussen Nadal en de pas 18-jarige Fransman Richard Gasquet mis. Dit duo vecht prachtige partijen met elkaar uit. In Parijs trok de Spanjaard aan het langste eind. In Londen bereikte grasliefhebber Gasquet de derde ronde ten koste van de Belg Gilles Elseneer: 7-6 7-6 6-7 6-2.

Serena

Minder ingrijpende verrassingen bij de vrouwen. De aansprekende zussen Serena en Venus Williams uit de Verenigde Staten gingen door. De als vierde geplaatste Serena moeizaam zwoegend tegen de Italiaanse Mara Santagelo (2-6 6-3 6-2). De tweevoudige winnares van Wimbledon (2002 en 2003) leek niet bepaald enthousiast op de baan te staan.

Ondanks het bereiken van de derde ronde worstelt ze vooral met zichzelf, haar vorm laat te wensen over. De 25-jarige Venus, veertiende op de plaatsingslijst, ontdeed zich met 7-5 en 6-3 van de Australische Nicole Pratt.

Sjarapova

Maria Sjarapova, titelhoudster in Londen, kon snel de schaduw weer opzoeken. Sesil Karatantsjeva uit Bulgarije spartelde slechts één game tegen: 6-0 6-1. Ook Française Mary Pierce kwam een stap verder in het toernooi. De verliezend finaliste van Roland Garros ontdeed zich in een lange partij van Joelia Vakoelenko: 4-6 7-6 9-7.