DOETINCHEM - Met meer moeite dan de uitslag doet vermoeden, kwalificeerde het Nederlands elftal voor spelers onder de twintig jaar zich woensdag in Doetinchem via Chili (3-0) voor de kwartfinales van het jeugd-WK . Na een snelle openingstreffer van Babel had Oranje het zwaar tegen de Zuid-Amerikanen, die pas in het laatste kwartier definitief capituleerden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het jeugdige Nederlands elftal hervat het jeugdwereldkampioenschap zaterdagmiddag in Kerkrade met een duel in de kwartfinale tegen Nigeria. De Afrikanen bleven dankzij een treffer van Taiwo in de tachtigste minuut Oekraïne de baas: 1-0. Nigeria speelde tot dusver gelijk tegen Brazilië en won behalve van de Oost-Europeanen ook van Zuid-Korea en Zwitserland.

Geschiedenis schrijven

Oranje kan tegen de Nigerianen geschiedenis schrijven. Nog nooit reikte een Nederlandse jeugdploeg verder dan de kwartfinale van een WK. In 1983 en 2001 beletten Argentinië en Egypte de Nederlanders de toegang tot de halve finales. De vier overwinningen op dit jeugdkampioenschap zijn nog nooit eerder vertoond.

Oranjegekte

De derde WK-wedstrijd die Oranje in Kerkrade speelt, zal ongetwijfeld weer in een uitverkocht stadion worden afgewerkt. Daar zal blijken of de gekte ronde de Nederlandse ploeg nog grotere vormen aan kan nemen. Op de snikhete Vijverberg in Doetinchem bereikte de oranjekoorts op het jeugd-WK vooralsnog een ongekende hoogte.

Het was alsof het volwassen Nederlands elftal van bondscoach Marco van Basten een belangrijke wedstrijd moest afwerken. Net als bij de voorgaande drie duels kleurde het wederom uitverkochte stadion volledig oranje. Volwassen mannen met tulpen en kazen op het hoofd en klompen aan de voeten dansten en zongen samen met kinderen op de ene na de andere Nederlandstalige meezinger.

Openingstreffer

De carnavaleske sfeer bereikte een hoogtepunt toen Babel al na vier minuten keihard de openingstreffer achter de kansloze Chileense doelman Espinoza schoot. Geen toeschouwer stond voor het gemak lang stil bij het gegeven dat de Sloveense scheidsrechter Sibrian het doelpunt eigenlijk had moeten afkeuren.

Op het moment dat de arbiter rechtshalf Parada bij zich riep voor een reprimande, hervatte Tiendalli het spel snel met een voorzet op Babel. De Ajacied schoot prachtig raak. Een vrije trap mag echter nooit worden genomen wanneer een arbiter iemand bij zich roept.

Chili geen kans

Gesteund door de snelle openingstreffer kwam Oranje niet tot zijn beste spel. Maduro kende grote problemen met uitblinker Fernandez. Het Nederlandse positiespel was slecht verzorgd doordat de aanvallers vaak niet aanspeelbaar waren. Positief was dat tegenover de weinige gevaarlijke momenten voor het Chileense doel geen enkele uitgespeelde kans van de tegenstander stond.

Na rust

Ook met een tactisch praatje in de rust kreeg bondscoach De Haan zijn ploeg na de hervatting aanvankelijk niet beter aan het voetballen. Op het moment dat de Chilenen steeds meer druk uit gingen oefenen op het doel van doelman Vermeer nam Owusu-Abeyie zijn ploeg bij de hand. In de 68e minuut stond de lat nog een treffer van de aanvaller van Arsenal in de weg. In de 74e minuut zorgde hij wel voor de bevrijdende tweede treffer. Op aangeven van Vincken vrolijkte John zijn invalbeurt in de tachtigste minuut op met het derde doelpunt.