OISTERWIJK - Voor de ogen van honderden enthousiaste toeschouwers werkte het Nederlands elftal voor spelers onder de 20 jaar dinsdagavond ontspannen de laatste training voor het duel met Chili af. Vertrouwend op een goede afloop van de wedstrijd in de achtste finale leven spelers en technische staf van Oranje nog in onzekerheid over wat kwalificatie voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap in eigen land allemaal zal losmaken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Starend naar de vele toeschouwers en tientallen handtekeningenjagers stelde de nuchtere Foppe de Haan een juiste diagnose. "De zogenaamde oranjekoorts heeft steeds meer mensen in zijn greep", lachte de bondscoach aan een eind van de dag waarop de laatste 1300 kaartjes voor het duel met Chili binnen acht minuten waren verkocht.

"Ik weet nog goed hoe we hier begonnen. Toen stond hier slechts een handjevol verslaggevers. Nu trekken de jongens miljoenen televisiekijkers en zijn we soms het gesprek van de dag. Dit is voor mij ook nieuw. Ik heb bij Heerenveen misschien eenmaal voor honderd toeschouwers getraind. Dat waren wel Scandinaviërs die door een touroperator met twee bussen waren gebracht."

Basisopstelling

Afgaande op de laatste training is het vertrouwen van Oranje in een goede afloop groot. Oranje kent geen geheimen meer. De basisopstelling stond maandag al vast. Emanuelson vervangt de geblesseerde Afellay. Vergeleken met de laatste wedstrijd tegen Benin keren Drost, Babel en Van der Struijk terug in het elftal. John blijft wisselspeler.

"Ik constateer ook dat het vertrouwen groot is", aldus De Haan. "Dat is alleen maar goed. We gaan ook steeds beter trainen. We groeien in dit toernooi. Het is daarom te hopen dat we er zaterdag in de kwartfinales ook gewoon weer bij zijn. Chili heeft een goede ploeg. Fernandez is zelfs een hele goede voetballer. Maar ik denk dat we beter zijn."

Bij een zege op Chili evenaart Oranje de prestatie van de Nederlandse ploegen op het jeugd-WK van 1983 en 2001. Van Basten en co misten 22 jaar geleden de halve finales door een nederlaag tegen Argentinië (2-1). Robben en zijn ploeggenoten verloren vier jaar geleden met dezelfde cijfers van Egypte. De ploeg van De Haan heeft tijdens dit toernooi al geschiedenis geschreven. Nog nooit won Oranje op een jeugd-WK meer dan twee duels.

Strafschoppen

De Haan liet aan het einde van de laatste training niets aan het toeval over. Hij oefende op strafschoppen met twee ploegen van vijf. Alsof het echt was, volgden de betreffende spelers de afloop van de strafschoppen schouder aan schouder in de middencirkel. Beide ploegen misten eenmaal. Naar goed voorbeeld van Panenka probeerde Medunjanin vergeefs doelman Vermeer te verschalken. Owusu-Abeyie vond ook zijn doelman in de jeugd van Ajax op zijn weg.

"Dat is niet eerlijk", schreeuwde de spits van Arsenal het na zijn misser uit. "Hij kent me. Hij weet waar ik schiet." Het gelach en gejoel van zijn ploeggenoten is tekenend op de goede sfeer die zestiger De Haan rond de tieners heeft gecreëerd. "Mooi hè", genoot de bondscoach. "Hopelijk mogen we met z'n allen hier nog een tijdje genieten."

Opstelling

Vermoedelijke opstelling Nederland: Vermeer; Tiendalli, Van der Struijk, Vlaar en Drost; Kruys, Maduro en Emanuelson; Vincken, Babel en Owusu-Abeyie.