LONDEN - Na één ronde was Nederland al uitgetennist op Wimbledon. Peter Wessels en Raemon Sluiter verloren van respectievelijk de Tsjech Jiri Novak en de Argentijn David Nalbandian. Een dieptepunt in de historie van Oranje in het belangrijkste tennistoernooi.

Wat iets moois had moeten worden, draaide uit op iets lelijks. Peter Wessels had heel iets anders voor ogen dan in drie sets verliezen van de Tsjech Jiri Novak: 6-7 (4) 3-6 4-6. "Ik heb mijn kansen niet gepakt", treurde de 27-jarige Elburger voor hij als de wiedeweerga huiswaarts vloog.

Ondergang

Nota bene met drie coaches op de bank - Hugo Ekker, Tjerk Bogtstra, Rohan Goetzke - ging Wessels zijn ondergang tegemoet tegen de 30-jarige Tsjech die in de nadagen van zijn loopbaan verre van grandioos tenniste. De Nederlander was niet favoriet tegen de 28e geplaatste Novak, per slot van rekening stond hij 51 plaatsen lager op de wereldranglijst. Maar door zijn voorkeur voor gras en sterk serve/volleyspel zou hij toch voor een verrassing kunnen zorgen.

Wessels ging op achterafbaan 8 van Wimbledon Park uitstekend van start. Hij kreeg als eerste een breekpunt op 3-2 en scoorde op 4-3 ook de eerste breek, op love. Op eigen service was hij nog geen enkele keer in problemen geweest. De eerste set lag, op eigen service, voor het grijpen. Hij liet de Tsjech ontsnappen. Novak maakte gelijk en won de set in de tiebreak met 7-4. Hij zei later niet te wanhopen, maar het begon wel degelijk te spoken in zijn hoofd. Wessels schold op zichzelf.

In de tweede set kon hij bij 1-1 vier breekpunten niet verzilveren. Novak hield zijn opslag naar 2-1 en brak Wessels in de volgende game op het vierde breekpunt. Wessels kwam nog één keer terug (2-3), maar gaf het initiatief ook onmiddellijk weer af (2-4). Hij brulde naar coach en publiek: "Ongelooflijk dat het in de training zo lekker gaat en in de wedstrijd niet."

Wisselvallig

De trainingen had hem 'iets moois' doen beloven aan de vooravond van Wimbledons eerste ronde. De praktijk was anders. Novak pakte de tweede set en - rustig op de fouten van zijn onzeker wordende tegenstander wachtend - ook de derde. "Te wisselvallig, vooral met de forehand", analyseerde Wessels na afloop. "Ik baal dat ik het op Wimbledon niet heb laten zien."

Raemon Sluiter

Raemon Sluiter speelde pas in de avond tegen David Nalbandian, de 18e geplaatste Argentijnse favoriet. Hun partij ging van baan 14 naar baan 7. De beide eerste sets speelde de Wimbledonfinalist zo souverein dat zijn Rotterdamse opponent geen enkele kans kreeg, wat hij ook probeerde. In de derde set, bij het invallen van de duisternis, ging Sluiter wat beter spelen en kon hij zich in de wedstrijd vechten.

Op 2-1 in de derde set kreeg hij voor het eerst breekpunten. Hij brak ook naar 3-1 maar leverde daarna zijn opslagbeurt weer in. De set bleef gelijk opgaan. Bij 5-5 was het zo donker dat de wedstrijd eigenlijk afgebroken moest worden. In overleg met de beide spelers werd besloten de set af te maken. Nalbandian sloeg onmiddellijk toe met een breek en serveerde daarna bekwaam uit: 7-5.