INDIANAPOLIS - De Formule 1 heeft de eerste klacht van Amerikaanse toeschouwers binnen. Larry Bowers eist namens een groepje landgenoten een schadevergoeding voor de schertsvertoning zondag in Indianapolis. Slechts zes bolides streden daar om de winst in de Grand Prix van de Verenigde Staten. Zeven teams bleven achter in de garageboxen, omdat Michelin de verkeerde banden had verstrekt.

Het Amerikaanse publiek kon de absurde race niet waarderen en joelde de coureurs uit. De toeschouwers betaalden gemiddeld 100 dollar om binnen te komen. Bowers werpt in de klacht de diverse partijen in de Formule 1 'bedrog' voor de voeten.

De klacht is gericht tegen de mondiale automobielfederatie FIA, het formule-1-bestuur FOA, de Franse bandenfabrikant Michelin en het circuit van Indianapolis. Max Mosley, de voorzitter van de FIA, was het met de actie van Bowers eens. Hij vindt dat alle 160.000 toeschouwers een financiële genoegdoening verdienen.

"Ik denk dat Michelin en de zeven raceteams het publiek een schadevergoeding moeten geven. Zij hebben door hun weigering aan de race mee te doen de sport ernstig beschadigd", zei Mosley dinsdag.

De FIA heeft de zeven teams - McLaren, Williams, Renault, Sauber, Toyota, Red Bull en BAR - inmiddels officieel in staat van beschuldiging gesteld en ze gesommeerd op 29 juni te verschijnen voor de raad van de FIA in Parijs. De FIA verwijt de teams gedrag dat in strijd is met de belangen van de competitie en de autosport.

Ook hadden ze nooit mogen weigeren te racen en ervoor moeten zorgen dat ze de juiste banden bij zich hadden.