Marrit Leenstra stopt met schaatsen. De 29-jarige Friezin, die in februari in Pyeongchang olympisch brons won op de 1.500 meter, gaat zich volledig richten op haar studie Geo-Information Science in Wageningen.

"Deze studie duurt twee jaar en het eerste jaar moet ik fulltime naar school. Het is niet zo dat ik helemaal klaar ben met schaatsen, maar ik wil geen dingen half doen", zegt Leenstra donderdag in de Leeuwarder Courant.

De afgelopen jaren studeerde Leenstra ook, maar ze kan dit niet langer combineren met topsport. "Het zou voor het schaatsen een weggegooid jaar worden. Ik ga het schaatsen heel erg missen, maar ik heb meer dromen die ik wil najagen."

Het brons in Pyeongchang was het hoogtepunt in de loopbaan van Leenstra, die met de achtervolgingsploeg ook nog twee olympische medailles pakte. In 2014 in Sochi veroverde ze goud met de Nederlandse formatie en dit jaar zilver.

Leenstra was 'eeuwige nummer vier'

Leenstra is getrouwd met de Italiaanse oud-schaatser Matteo Anesi en trainde de afgelopen jaren ook met de Italiaanse selectie mee. Ze reed eerder onder Gerard Kemkers bij de toenmalige TVM-ploeg en bij het team van coach Jan van Veen.

De tweevoudig Nederlands kampioene allround stond lang bekend als de 'eeuwige nummer vier', omdat ze op de grote toernooien zo vaak net naast het podium viel. In Pyeongchang was er eindelijk individueel succes voor Leenstra, die Lotte van Beek 0,01 seconde voorbleef op de schaatsmijl.

"Er zit heel veel inzet, arbeid en heimwee in die 0,01 seconde", zei Anesi daarover bij de huldiging in het Holland Heineken House.

Met 1.52,06 heeft Leenstra het Nederlands record op de 1.500 meter in handen. Ze verbeterde eind vorig jaar in Calgary het record van Ireen Wüst met 0,02 seconde. "Dat was denk ik mijn beste race ooit."