INDIANAPOLIS - De laatste woorden over de wanvertoning op de Speedway in Indianapolis zijn nog lang niet gesproken. Alle betrokken partijen verontschuldigden zich meteen na de “race” tegenover het publiek, maar schuld bekennen zit er niet echt in.

Nochtans is de zaak vrij simpel. Alle partijen zijn op één of andere manier schuldig aan de schertsvertoning die zondag werd opgevoerd. De internationale automobielfederatie FIA had best wat inschikkelijker kunnen zijn tegenover de voorstellen van de Michelin-teams, de Franse bandenfabrikant had betere banden kunnen meebrengen en de teams die wel reden hadden solidair kunnen zijn met hun collega’s.

Die lieten na de “race” meteen weten dat ze geen andere keuze hadden en verontschuldigden bij de fans. Ze wilden gerust racen zonder daar punten voor te krijgen op voorwaarde dat er een extra chicane werd aangelegd. Ferrari trok onverschillig de schouders op, liet de beslissing aan de FIA over en waste haar handen in onschuld. Waarop ook de solidariteit bij de negen andere teams verdween. Jordan besloot plots wel te racen (zonder chicane) en sleepte zo concurrent Minardi mee op de startgrid. Tot ongenoegen van teambaas Paul Stoddart die zich bedrogen voelde door zijn collega’s van het Jordan-team.

Wat nu?

Rest de vraag hoe het nu verder moet met de F1. De toekomst voor de sport ziet er donker uit. Niet alleen voor de toekomstige Amerikaanse races, het hele kampioenschap staat nu op springen. Veel hangt natuurlijk af van de reactie van de FIA. Zij kunnen Michelin bestraffen wegens het niet meebrengen van een tweede bandentype. Dat is een duidelijke inbreuk tegen de technische reglementen, die zelfs tot uitsluiting uit het kampioenschap kan leiden. Een straf waar niemand echt op zit te wachten. Eén race met zes wagens is meer dan genoeg.

Hoe de FIA dan wel zal reageren is nu de belangrijkste vraag, want hun actie zal onvermijdelijk een reactie van de andere partij veroorzaken. Dat de verschillende partijen koppig zijn en geen duimbreed willen wijken weten we sinds zondag. Fans kunnen nu enkel hopen dat alle partijen deze keer wel het belang van de sport voorop zullen stellen.