AMSTERDAM - San Antonio Spurs heeft een 3-2 voorsprong genomen in de NBA-finale. De Spurs waren in Auburn Hills met 95-96 te sterk voor regerend kampioen Detroit Pistons. Robert Horry, bijgenaamd Big Shot Rob vanwege zijn ervaring met scoren op belangrijke momenten, bezorgde de Spurs met 5,8 seconden op de klok met een driepunter de zege.

Horry, die met Houston Rockets en Los Angeles Lakers respectievelijk twee en drie keer de NBA-titel pakte, kwam als invaller in de ploeg en maakte al zijn 21 punten in de laatste zeventien minuten. Hij redde met zijn cruciale punten het blazoen van Tim Duncan. Horry's ploeggenoot liet 26 punten en 19 rebounds noteren, maar leek toch de schlemiel van de wedstrijd te worden. Duncan miste onder meer zes van zijn zeven vrije worpen en produceerde in het vierde kwart meer missers. "Hij haalde me uit een ontzettend diep gat waarin ik mezelf had gestort", prees Duncan zijn ploeggenoot.

Geweldige dunk

Rasheed Wallace gaf Detroit, waar Chauncey Billups met 34 punten topscorer was, met één minuut en 43 seconden op de klok een voorsprong van 95-91. Met een geweldige dunk, waarbij hij zijn schouder blesseerde, verkleinde Horry de marge. Hij miste daarop wel een vrije worp, maar sleepte in de laatste seconden van de wedstrijd de zege binnen. Dinsdag staat in San Antonio het zesde duel van de best-of-seven-serie op het programma.