PINEHURST - De Nieuw-Zeelandse professional golfer Michael Campbell is de verrassende winnaar van het US Open in Pinehurst geworden. De 36-jarige half-Maori uit Hawera eindigde op een totaal van 280 slagen.

Met twee slagen meer legde wereldranglijstaanvoerder Tiger Woods (VSt) beslag op de tweede plaats. De Spanjaard Sergio Garcia was een van de drie spelers op de gedeelde derde plaats met vijf slagen meer dan Campbell.

In de vierde en laatste ronde van het toernooi kwam de val van de Zuid-Afrikaan Retief Goosen. De eveneens 36-jarige winnaar in 2001 en 2004 stortte volledig in met een ronde in 81 slagen, waardoor hij terugviel naar de gedeelde elfde plaats.

KLM Open

Michael Campbell had eigenlijk vorige week het KLM Open in Hilversum moeten spelen. Hij had ingeschreven, maar toen hij drie dagen voor de start in Walton Heath kwalificatie voor het US Open afdwong, zegde hij Nederland af.

De Nieuw-Zeelander vertrok hoopvol naar Pinehurst, waar de USGA de golfcourse naar de hoogste moeilijkheidsgraad had laten vormen. Van de dertien overwinningen op zijn erelijst had hij er niet één in Amerika behaald. Campbell hoopte op een goede prestatie en dat is het zeker geworden.

Goosen

Op de laatste dag kwam hij uit de subtop van het klassement opzetten met een ronde in 69 slagen. Hij was de dag begonnen als gedeeld vierde met vier slagen achterstand op Retief Goosen.

Niemand durfde na de derde ronde meer te wedden dat de speler uit Pietersburg het US Open niet voor de derde keer zou winnen. Hij is immers de zwijgzame speler met ijswater in de aderen. Goosen raakte in Pinehurst (North Carolina) van de kook. Op de eerste holes vergooide hij alles. Uiteindelijk zou hij niet verder komen dan de elfde plaats door een desastreuze ronde in 81.

Woods

Campbell ging met zijn 69 iedereen voorbij. Tijdens zijn laatste holes was Tiger Woods nog de enige die hem kon bedreigen. De 29-jarige Amerikaan, ook twee keer winnaar van het US Open, was met 6 slagen achterstand begonnen en schoot met zijn 69 tekort tegen Michael Campbell, die zijn eerste majortriomf vierde.

Het duurde lang eer de Nieuw-Zeelander tot de wereldtop doordrong. In 1995 had hij de overwinning in het Britse Open bijna binnen, tot hij op de laatste holes in elkaar stortte. Hij kwam daarna nooit meer zo dicht bij winst op een van de grootste toernooien. Tot alle goeds voor hem samenviel in Pinehurst in het 105e US Open.