EINDHOVEN - Conclusies wilde zondag niemand verbinden aan het resultaat van de ProTour-ploegentijdrit in Eindhoven. De Duitsers van Gerolsteiner wonnen de eerste editie maar komen over twee weken naar de Ronde van Frankrijk vermoedelijk zonder beide specialisten Peschel en Rich. "Dit is een wedstrijd op zich", zei Rabo-ploegleider Erik Breukink dan ook.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De Duitse formatie wint de eerste editie van de ProTour-ploegentijdrit - F. Maes

De bankploeg werd vierde in Eindhoven waar volgens organisator Gerry van Gerwen ongeveer 50.000 toeschouwers het parkoers omzoomden. Van Gerwen had een zware dag. Terwijl hij 's ochtends druk was met de voorbereidingen bereikte hem het trieste nieuws dat zijn moeder was overleden. "Ze lag al twee weken slecht, maar het blijft natuurlijk een schok."

Warm

De koersdirecteur keerde later op de dag terug in Eindhoven waar het weer natuurlijk niet meespeelde. "Zeker vijf graden te warm", concludeerde Van Gerwen die een dag eerder nog had verklaar teleurgesteld te zullen zijn bij minder dan 100.000 wielerfans langs het traject tussen Eindhoven, Best en Helmond. "Maar ik vind dat we trots mogen zijn op wat hier is volbracht. Met name door de gemeente Eindhoven die zijn nek heeft uitgestoken voor dit evenement. Misschien heb ik dat zelfs onderschat."


'Zeker vijf graden te warm' - Andrew George

De idealist, die het liefst campers en tuinsetjes langs het parkoers ziet ("Het moet een beetje op de Tour gaan lijken"), kon niet voorkomen dat de ploegen de wedstrijd niet echt serieus namen als voorbereiding op hetzelfde lastige onderdeel in de Ronde van Frankrijk. De teams hadden er zelfs wegens de overvolle kalender op aangedrongen met slechts zes renners te hoeven starten. De ooit met veel bombarie door de organisatie aangekondigde Armstrong, Ullrich en Cunego ontbraken.

Gerolsteiner

Het winnende Gerolsteiner had Tourkopman Leipheimer ook thuisgelaten maar was met de tijdritspecialisten Peschel en Rich vooraf al een van de kanshebbers. Hoewel het Zwitserse Phonak bij het eerste meetpunt (14,6 km) nog het snelste was namen de Duitsers daarna de koers in handen. Op de streep was het verschil met Phonak drie seconden; het Deense CSC, wel met kopman Ivan Basso, werd derde op 24 seconden.

Rabobank

Rabobank sloot de ploegentijdrit af als vierde, een notering waarmee ploegleider Breukink kon leven. "Misschien laten we in het begin iets liggen, maar in het laatste gedeelte is er onder aanvoering van Erik Dekker echt heel goed gereden", keek hij terug.

Het zei allemaal weinig voor de Tour, maar Breukink werd in ieder geval wel iets wijzer over de vorm van Marc Wauters ('goed') terwijl vermoedelijke Tourdebutanten Joost Posthuma en Gerben Löwik nu weten wat er op 5 juli van ze verwacht wordt. Löwik moest vijf kilometer voor de streep lossen. Breukink vond het niet zorgwekkend. "Het is ook een teken dat het heel hard is gegaan."

De komende week neemt de ploegleiding een beslissing over de definitieve Tourselectie. Zelfs de Spanjaard Horrillo, eerder afgeschreven wegens een ontsteking in de knie, is nog in beeld. Breukink: "Hij fietst weer, er zijn alleen geen wedstrijden meer om zich te testen."