ZEIST - Volle stadions, leuke wedstrijden, geen noemenswaardige incidenten en een Nederlands elftal dat met aantrekkelijk en succesvol voetbal al meer dan 2,5 miljoen mensen aan de televisie houdt. De eerste groepsfase van het WK in eigen land had wat betreft toernooidirecteur Harry Been nauwelijks beter kunnen verlopen.

"Je mag best zeggen dat het beter gaat dan verwacht", stelt de man die ook al de eindverantwoording over EURO 2000 droeg. "De kaartverkoop verloopt uitstekend. De sfeer is goed en we zien vaak heel leuk voetbal.

Niet onbelangrijk zijn natuurlijk de resultaten van het Nederlands elftal. Je moet er niet aan denken dat Oranje nu al was uitgeschakeld. Daar waren we anderhalf jaar geleden echt bang voor. Bijna dezelfde spelers verloren in Groesbeek met 4-1 van Zwitserland. Wat waren ze toen nog slecht."

Planning

Been kijkt eveneens met een goed gevoel terug op de planning van het toernooi. "De FIFA wilde liever dat we niet tegelijk met de Confederation Cup zouden voetballen. Maar het blijkt dat we juist nu heel weinig concurrentie van andere evenementen hebben. De wedstrijden van Oranje trekken meer dan 2,5 miljoen televisiekijkers. Dat is meer dan bij sommige duels in de Champions League. Ik ben ook heel blij met de NOS en de andere media. Dit toernooi wordt echt heel leuk benaderd. Dat is niet onbelangrijk."

Waar de stadions van Kerkrade, Tilburg, Doetinchem, Emmen en Enschede vaak vol zitten met enthousiaste supporters, valt de publieke belangstelling in Utrecht tegen. "Dat had inderdaad beter gekund", vindt ook Been. "Ik denk dat we er goed aan hebben gedaan niet te veel wedstrijden in de Randstad te spelen. In Utrecht hebben we ook nog veel verkeersproblemen gehad, terwijl er vaak maar 7000 fans kwamen opdagen. Dat moet beter, want naar de finale komen 25.000 toeschouwers kijken."

Zware groep

Belangrijk vindt Been ook dat het toernooi in de eerste ronde nog niet van grote titelfavorieten is beroofd. "Zwitserland en Zuid-Korea hadden niet in de achtste finales misstaan. Maar die zaten gewoon in een zware groep. Verder hebben zich geen grote verrassingen voor gedaan. We hadden alleen Syrië niet in de volgende ronde verwacht."

Bij het uitblijven van grote surprises blijkt dat het Nederlands elftal niet mag mopperen over het speelschema. "Daar is goed over nagedacht", lacht Been. "Al vind ik Chili een goede ploeg. En van Oekraïne of Nigeria heeft Oranje in de kwartfinales helemaal nog niet gewonnen.

Het klopt wel dat er in de andere helft van het schema met Spanje, Brazilië, Argentinië, Colombia op het oog sterkere ploegen actief zijn. Dat is alleen maar mooi. Op EURO 2000 werd Oranje pas in de halve finales uitgeschakeld. Dat bleek niet erg voor het toernooi. Laten we nu maar hopen dat ze weer de laatste vier halen. Dan gaat het zeker niet meer fout met dit WK."