ROSMALEN - Ooit hoopt hij in de voetsporen te treden van zijn befaamde landgenoot Goran Ivanisevic. Met zijn eerste ATP-titel bij het grastoernooi van Rosmalen bewees Mario Ancic dat ook hij de potentie heeft tot Wimbledonkampioen uit te groeien. In de finale versloeg de 21-jarige Kroaat titelverdediger Michael Llodra uit Frankrijk met 7-5 6-4.

Ivanisevic heeft een belangrijke rol gespeeld in de loopbaan van zijn talentvolle landgenoot. Op tienjarige leeftijd trainde Ancic al met hem in hun woonplaats Split. In zijn eerste jaren op de tour stond de Wimbledonwinnaar van 2001 hem ook nadrukkelijk bij.

Dankbaar

"Tegenwoordig zijn we vooral goede vrienden", zegt Ancic. "Maar Goran heeft veel invloed op mijn carrière gehad. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Het is mijn droom zover te komen als hij."

In zijn doen en laten heeft Ancic ook veel weg van Ivanisevic. In 2002 werd er dan ook over de nieuwe 'Goran' gesproken toen de jonge Ancic bij zijn debuut op Wimbledon in de eerste ronde de Zwitser Roger Federer uitschakelde. Hij is tot nu toe de laatste speler die de huidige nummer een van de wereld op het gras in Londen wist te verslaan. Het jaar daarop verdween de Kroaat echter al in de eerste schifting uit het toernooi.

In augustus van dat jaar besloot Ancic Rohan Goetzke, de coach van de inmiddels gestopte Richard Krajicek, in de arm te nemen. De Australiër haalde de wisselvalligheid uit het spel van Kroaat. Onder leiding van Goetzke kwam Ancic in 2004 tot de halve eindstrijd op Wimbledon en stond hij voor het eerst in een ATP-finale (Milaan).

Opgelucht

Ook dit jaar is Ancic bezig aan een sterke reeks. Hij plaatste zich voor de finale van Scottsdale en kwam tot de laatste vier in Marseille en Rotterdam, waar hij van de latere winnaar Federer verloor. "Ik heb me de laatste jaren steeds beter ontwikkeld", aldus Ancic. "Met Goetzke heb ik heel wat werk verricht. De dingen beginnen nu op zijn plaats te vallen. Ik ben toch ook wel opgelucht dat ik in mijn derde finale uiteindelijk een titel heb gepakt."

Ancic maakte in Rosmalen veel indruk met zijn service. In de finale kon Llodra daar weinig tegen inbrengen. De Fransman serveerde de afgelopen week eveneens sterk op gras. In de halve finales boekte hij een knappe zege op grasspecialist Mark Phillippoussis.

Veel vertrouwen

In de eindstrijd kwam hij niet onder de druk van de Kroaat vandaan. "Hij was te goed vandaag", concludeerde Llodra na een finale tussen twee service-volleyspelers. "Hij kwam elke keer zo snel naar het net. Ik had er geen antwoord op. Maar twee keer op rij in de finale is niet slecht voor mij. Gezien mijn vorm wilde ik hier eerst niet eens heenkomen. Nu heb ik veel vertrouwen opgedaan voor Wimbledon."

Ook Ancic is klaar voor zijn optreden op het 'heilige gras'. Al besefte de Kroaat dat het niet eenvoudig zal zijn om te schakelen na de toernooiwinst in Rosmalen. "Ik ben nu toch wel even in een feeststemming. Het is zaak gefocust te blijven. De eerste ronde zal moeilijk zijn, maar als ik daar goed doorkom kan er van alles gebeuren."