INDIANAPOLIS - Michelin roept hun teams op niet te starten in de GP van Amerika. De Franse bandenfabrikant maakt zich, na de crash van Ralf Schumacher op vrijdag, zorgen om de veiligheid van de rijders. Om die te verzekeren wil Michelin andere banden gebruiken, maar het is onzeker of de wedstrijdleiding dat zal toelaten.

De schrik zit er in bij Michelin. Hoewel Ralf Schumacher en Ricardo Zonta ongedeerd bleven na hun crash en spin op vrijdag, heeft Michelin geen vertrouwen meer in de banden die het meebracht naar Indianapolis. De Fransen zoeken koortsachtig naar de aanleiding van de problemen en zolang ze die niet kennen, willen ze liever een ander bandentype gebruiken tijdens de race. Alleen zo kunnen ze de veiligheid van hun rijders verzekeren.

Probleem is dat het overschakelen naar een ander bandentype indruist tegen de technische reglementen. De internationale automobielfederatie (FIA) kan dus bijna niet anders dan deze oplossing afwijzen. Enkel wanneer FIA-voorzitter Max Mosley beslist dat het gevaar inderdaad te groot is, kan een uitzondering op de regels worden gemaakt. Een beslissing die ongetwijfeld tot commentaar van de andere bandenleverancier Bridgestone zal leiden. Maar kritiek zal er toch komen.

Indien de FIA de Michelin-teams niet toestaat andere banden te gebruiken, wil een aantal van hen immers niet deelnemen aan de race. Renault-teambaas Briatore liet bijvoorbeeld al weten het leven van Alonso en Fisichella niet in de waagschaal leggen. Zijn voorbeeld zal waarschijnlijk nog gevolgd worden door andere teams. Een situatie die de FIA zonder twijfel wil vermijden.

Wanneer er immers te weinig wagens aan de start verschijnen, moet de race geschrapt worden en dat heeft dan weer zware financiële en publicitaire gevolgen. Twee zaken die F1-baas Ecclestone kan missen als kiespijn nu hij probeert een tweede Amerikaanse race op de kalender te krijgen. Het is dan ook een zware beslissing die in de komende uren genomen moet worden.