INDIANAPOLIS - Jarno Trulli start zondag op pole tijdens de Grand Prix van Amerika. De Italiaanse Toyota-rijder toonde zich tijdens de kwalificatie net iets sneller dan Kimi Raïkkönen. Toch is het nog niet zeker dat dit duo op de eerste startrij zal verschijnen. Bandenleverancier Michelin roept zijn teams namelijk op niet te starten.

Het gespreksonderwerp van de dag, de bandenproblemen van Michelin en mogelijke boycot van de race, werd toch even opzij geschoven voor de kwalificatie. Daarin gingen ook de Michelin-teams voluit. Het team dat op vrijdag de meeste problemen had met de Franse banden ging zelfs met de pole position aan de haal. Jarno Trulli perste een heel snel rondje uit zijn Toyota en wist zo Raïkkönen van de eerste startplaats weg te houden.

Het duo dat zondag, normaal gezien, op de eerste startrij moet verschijnen was overigens ruim sneller dan de andere rijders. Jenson Button kwam nog het dichtst in hun buurt, maar was toch bijna een halve seconde trager. Ook Renault had deze keer geen antwoord op de snelheid van Trulli en Raïkkönen. Fisichella en Alonso werden overigens gescheiden door de Ferrari van Michael Schumacher.

De Duitse wereldkampioen start als vijfde en kan misschien eindelijk nog eens in het voordeel zijn met zijn Bridgestone banden. Die lijken het circuit alvast veel beter te verteren dan de Michelins. Met dit in gedachten kan ook Rubens Barrichello dus tevreden zijn met zijn zevende startplaats.

Christijan Albers wist opnieuw teamgenoot Friesacher achter zich te houden. Ook Karthikeyan was alweer trager dan de Nederlander. Enkel de Jordan van Monteiro was deze keer te snel voor Albers. Hij start uiteindelijk als achttiende.