VERBIER - De Spaanse wielrenner Pablo Lastras heeft zaterdag de achtste en voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de rit van 162 kilometer van Lenk naar Verbier, met aankomst op een berg van de tweede categorie, liet de 29-jarige coureur in de slotfase zijn landgenoot Carlos Barredo achter zich.

De Australiër Michael Rogers, die volgend seizoen zeer waarschijnlijk voor T-Mobile gaat rijden, behield de leiderstrui. Jan Ullrich staat tweede op twintig tellen. Zondag staat er nog een bergrit op het programma.

Lastras profiteerde zaterdag van een vroege ontsnapping, waarbij de dertien coureurs betrokken waren. Onder hen ook de Nederlander Thorwald Veneberg, die in de slotklim naar het 1523 meter hoog gelegen Verbier nog een uitvalspoging deed. De Nederlander kwam met de Spanjaard Gomez, maar Veneberg eiste teveel van zichzelf.

Operatie

Vijf kilometer voor de finish trokken Lastras, zijn landgenoot Barredo en de Duitser Wegmann ten aanval. Barredo probeerde het vervolgens nog een keer, maar zag Lastras aanhaken en wegrijden. De Spanjaard verbaasde in Zwitserland zichzelf. De renner onderging in maart nog een operatie aan een slagader in de onderbuik, maar had niet gedacht zo snel weer in het peloton zo goed mee te draaien.

Lastras, rijdend voor Iles Baleares, is een erkend klimmer met ritzeges in de Giro (1), Vuelta (2) en Tour (1) achter zijn naam. Dit jaar is de Spanjaard niet te zien in de Tour. Hij richt zich op de Ronde van Spanje en de Ronde van Lombardije in het naseizoen.

Onderhandelingen

Achter Lastras hield Jan Ullrich de strijd om de eindzege spannend. De Duitser handhaafde zich in het wiel van Australische klassementsleider Michael Rogers, die nu nog voor Quick Step uitkomt maar volgend seizoen aan de zijde van Ullrich bij T-Mobile rijdt. Dat werd zaterdag bekend. Officieel mag het nieuws pas in september bekend worden, maar teammanager Olaf Ludwig van de Duitse formatie bevestigde wel dat de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium verkeren.

Rogers heeft zondag in de afsluitende bergrit, waarin drie Alpentoppen zijn opgenomen, twintig seconden voorsprong op Ullrich. Het grootste gevaar voor de Australiër komt mischien echter uit Spaanse hoek. Aitor Gonzalez liet de favorieten in de slotfase achter en pakte zodoende een minuut terug op de klassementstoppers.

De Spanjaard, winnaar van de Ronde van Spanje in 2002, sloop in het algemeen klassement naar de vierde plaats op 36 seconden van Rogers.