ROSMALEN - De 23-jarige Tsjechische Klara Koukalova heeft zaterdag in Rosmalen het Ordina Open gewonnen. In de finale vrouwen enkelspel versloeg zij haar 18-jarige landgenote Lucie Safarova: 3-6 6-2 6-2.

De partij duurde ruim anderhalf uur. Koukalova benutte pas het negende matchpoint op de service van Safarova.

Klara Koukalova zei het onomwonden: "Als ik met negen matchpoints deze finale nog niet had gewonnen, zou ik een eind aan mijn leven hebben gemaakt."

Betoverd

Koukalova mocht juichen na een prachtige return op het negende matchpoint op de service van de jongste. "Ik voel mij betoverd", zei ze met de trofee in de armen.

Eindelijk had de Praagse een titel beet in haar profcarrière. In vijf eerdere finales was zij steeds onderuit gegaan: Antwerpen 2001, Casablanca 2002, Estoril 2003, Sopot 2004 en ook Rosmalen 2004 toen zij van de Française Mary Pierce verloor. "Nederland is fantastisch voor mij. Eerst een finale en nu een titel."

Wimbledon

Met het hoofd in wolken vloog zij zaterdag naar Londen om vanaf maandag aan te treden op Wimbledon. Of zij daar kans maakt? "Ik moet de eerste ronde tegen de Amerikaanse Laura Granville en als ik van haar win, moet ik tegen favoriete Justine Henin."

Klara Koukalova sprak dit uit met een gezicht alsof zij zeker wist er dan uit te vliegen. Heeft zij dan niet aan vertrouwen gewonnen? "Zeker wel, en ik zal ook mijn uiterste best doen om te winnen, maar dat wordt heel zwaar."

Geen ster

Klara Koukalova, de hele week levende reclame voor de bekendste fastfoodketen van de wereld, bedoelde maar te zeggen dat zij - ondanks de triomf op het Rosmalense gras - bij lange na geen ster is in het tennis. Een top-50-speelster. Meer niet.

"Ik hoop ooit eens bij de top-20 te staan. Dat is een droom. Daarna zien we wel verder. Ik moet ook alles zelf doen. Trainen doe ik alleen, ook al zijn er veel Tsjechische speelsters. In Tsjechië geeft niemand om ons. Dat zal hooguit veranderen als iemand van deze generatie een grandslam weet te winnen."

Klara Koukalova acht zich daartoe niet in staat. Met haar 23 jaar is zij al aan de oude kant om nog een doorbraak naar de top te kunnen forceren.

Safarova

Meer mogelijkheden liggen er open voor de verliezende finaliste. De 18-jarige Lucie Safarova won in vijf toernooien op WTA-niveau al een titel (Estoril) en ook behaalde zij een finaleplaats in het toernooi waarin zij voor het eerst op gras speelde. "Die ervaring neem ik mee naar Wimbledon", zei Safarova. Aan Church Road staat Mary Pierce haar op te wachten, de kampioen van Rosmalen 2004. "Ik ben happy. Ik weet nu wat grastennis is."