INDIANAPOLIS - McLaren lijkt ook dit weekend het te kloppen team. Juan Pablo Montoya en Kimi Raïkkönen hadden op de eerste dag van het Amerikaanse Grand Prix weekend alvast geen enkele moeite om de concurrentie achter zich te houden. De tweede vrije oefensessie lag wel even stil na een zware crash van Ralf Schumacher.

De Duitser knalde er hard af in bocht 13. Toevallig net dezelfde bocht waar hij ook vorig jaar al hard van de baan ging. Toen hield de jongste Schumacher daar een aantal gebroken ribben aan over. Deze keer bleef hij gelukkig ongedeerd. Dat gold ook voor Toyota-teamgenoot Zonta. Die schoof van de baan nadat zijn wagen een lekke band kreeg. Michelin raadde al haar rijders na de crash van Ralf overigens aan de bandendruk te wijzigen.

Twee Michelin-rijders leken alvast niet veel hinder te ondervinden van problemen met het Franse rubber. Montoya en Raïkkönen waren in hun McLarens makkelijk een halve seconde sneller dan hun naaste concurrenten. Op de eerste dag nam Ferrari die rol op zich. Het Italiaanse team zag Barrichello en Michael Schumacher de derde en vierde plaatsen in beslag nemen. Daarmee bleef het duo de Williams van Heidfeld en de sterk presterende Red Bull-rijder Coulthard voor.

Ook de testrijder van Red Bull presteerde goed. Scott Speed werd knap achtste, al was dat geen grote verrassing. De jonge Amerikaan moest goed presteren om de gunsten van zijn thuispubliek te winnen voor zijn werkgever. Om die reden is het dan ook heel goed mogelijk dat Speed met heel weinig benzine aan de slag was. De Amerikaan wist in elk geval toch maar mooi WK-leider Alonso achter zich te houden.

De Spanjaard en teamgenoot Fisichella legden overigens heel veel rondjes af tijdens de eerste vrije oefensessie. Dat waren we de voorbije races niet echt gewend van de Renault-rijders. Even wennen was het ook voor de Jordan-rijders. Karthikeyan en Monteiro maakten beiden kennis met het circuit van Indianapolis en werden daarbij om de oren gereden door testrijder Doornbos (er eindelijk opnieuw bij).

Ook de twee Nederlandse rijders zijn aan hun debuut toe op ‘Indy’. Albers volgde daarbij het voorbeeld van Doornbos en toonde zich ook sneller dan de twee andere Jordan-rijders. De Larenaar moest echter wel zijn meerdere erkennen in teamgenoot Friesacher, die nog net iets sneller ging.