ROSMALEN - De Australiër Mark Philippoussis heeft vrijdag de halve finale bereikt van het Ordina Open. Op het centre court versloeg de 28-jarige wildcardhouder de Italiaan David Sanguinetti met 7-6 (2) 7-6 (0). De Fransman Michael Llodra is zijn volgende tegenstander. De titelverdediger in Rosmalen won moeizaam in drie sets van de Duitser Lars Burgsmüller, 6-2 6-7 (4) 6-3.

De Tsjech Jan Hernych bereikte vrijdag als eerste de laatste vier door winst in twee sets op de Duitser Philipp Kohlschreiber, 7-6 (1) 6-2. Zijn tegenstander moest komen uit de wedstrijd tussen de Kroaat Mario Ancic en de Zweed Jonas BJörkman, die vrijdagavond door regen werd onderbroken bij 3-0 voor Ancic.

Sjeng Schalken

Sanguinetti, de overwinnaar van ambassadeur Sjeng Schalken, gaf in de tweede set tegen Philippoussis een voorsprong van 5-2 uit handen. De Australiër, vervanger van de Spanjaard Rafa Nadal, toonde in verschillende fases zijn fabuleuze opslagspel in combinatie met verwoestende forehands.

Dit seizoen maakte hij weer een comeback na de zoveelste blessure. Hij reikte nog geen enkele keer tot een halve finale, zoals in het Autotron. Overal waar hij speelde was de eerste of tweede ronde zijn eindstation.

Hij werd vorige week Queen's uitgetimmerd door de Amerikaan Andy Roddick. "Ik heb drie operaties achter de rug", vertelde Philippoussis in Rosmalen, "lang verkeerde ik in onzekerheid of ik ooit nog wel tennis zou spelen. Nu ben ik blij dat ik hier ben."