STUTTGART - Giovanni Trapattoni wordt de nieuwe trainer van VfB Stuttgart. De 66-jarige Italiaan, die ondanks zijn succes bij Benfica plaatsmaakte voor Ronald Koeman, zal bij de Bundesligaclub een contract voor twee seizoenen ondertekenen. Hij volgt Matthias Sammer op.

Trapattoni is als clubtrainer 'wereldrecordhouder' met negentien nationale en internationale titels. In de periode 1977-1989 werd de "Maestro" met Juventus en Internazionale zeven keer Italiaans kampioen. Juve leidde hij in 1985 ook naar de Europa Cup voor landskampioenen.

Bayern München

In Duitsland was "il Tedesco" (De Duitser), zoals een van zijn bijnamen in Italië luidde, in het verleden twee keer werkzaam bij Bayern München. Zijn woedeuitbarstingen werden er legendarisch, evenals het steenkolenduits waarin die waren gesteld. "Was erlauben Struuunz", "Flasche leer" en "Ich habe fertig" werden gevleugelde woorden.

Naar zijn werkzaamheden als Italiaans bondscoach kijkt Trapattoni, die als speler van AC Milan (1963-1969) ook een Europa Cup won, met minder tevredenheid terug. Bij de WK van 2002 gingen de Azzurri er in de achtste finale uit tegen Zuid-Korea, twee jaar later bij de EK in Portugal was de voorronde al het eindstation.

Terwijl de media bij zijn aanstelling in 2000 nog het hoogste lof zongen. "Alsof er een een paus wordt gekozen over wie iedereen het eens is", schreef de Gazetta dello Sport indertijd.