OISTERWIJK - Op weg naar de achtste finales van het jeugd-WK in eigen land neemt Foppe de Haan tijdens de laatste poulewedstrijd tegen Benin geen enkel risico. Al zeker van de groepswinst houdt de bondcoach zatermiddag in Tilburg zijn vijf lichtgekwetste spelers aan de kant.

Babel (bovenbeen), Van der Struijk (lies), John (kuit), Drost (lies) en Medunjanin (bovenbeen) krijgen met het oog op het daaropvolgende duel in de achtste finales rust voorgeschreven.

Ongeacht de uitslag van het duel met Benin treft Oranje woensdag in Doetinchem als groepswinnaar de nummer drie van groep C, D of E. Babel, Van der Struijk en Drost hadden in Tilburg gewoon in actie kunnen komen. John en Medunjanin hebben goede hoop dat ze op tijd fit zijn voor de volgende wedstrijd op de inmiddels uitverkochte Vijverberg.

Aandacht

Evenals zijn spelers geniet De Haan van de aandacht die zijn ploeg de laatste week heeft gekregen. De rechtstreekse televisie-uitzending van de laatste wedstrijd van Oranje tegen Australië trok maar liefst 2,5 miljoen kijkers. De verwachting is dat de ploeg alle duels in een uitverkocht stadion blijft spelen.

Zonder vijf van zijn manschappen gaat Oranje tegen Benin wel voor de winst. Voor het betreden van het speelveld waarschuwt De Haan zijn ploeg voor de felle Afrikaanse tackles. Spelers van Benin gleden tijdens eerdere ontmoetingen met Australië (1-1) Japan (1-1) vaak met twee benen vooruit richting bal.

Vervanging

Afellay keert in het stadion van Willem II terug in de basisformatie. De linkshalf van PSV is van een hamstringblessure genezen. Uit voorzorg zal hij tegen Benin geen hele wedstrijd spelen. Emanuelson vervangt Drost als linksback. Zuiverloon is de logische vervanger van centrale verdediger Van der Struijk. Spits Rajcomar mag Babel doen vergeten.

In alle euforie rond het goede spel van Oranje in eerdere duels met Japan en Australië, houdt De Haan het hoofd koel. Hij benadrukte ook voor het duel met Benin dat het spel van zijn ploeg op meerdere punten voor verbetering vatbaar is. Hij ziet graag meer variatie in de aanval. Het positiespel was in beide duel ook niet optimaal verzorgd.

Leuke wedstrijd

"We spelen al onbevangen en leuk voetbal. Maar het kan en moet natuurlijk nog veel beter. Daar is iedereen ook van doordrongen. We willen er tegen Benin een leuke wedstrijd van maken. Doel is ook om te winnen. Toch willen we ieder risico mijden want de wedstrijd van woensdag in de achtste finales is natuurlijk heel belangrijk."

Oranje weet nog niet op welke ploeg het in Doetinchem stuit. Nog veel teams komen in aanmerking om als derde in groep C, D of E te eindigen. Het Nederland elftal kan als groepswinnaar op een gerenommeerde tegenstander stuiten. Zo kunnen onder meer Argentinië, Duitsland, Chili, Italië, Marokko, de Verenigde Staten nog als derde in de betreffende poules eindigen.

Opstelling

Vermoedelijke opstelling Nederland: Vermeer; Tiendalli, Zuiverloon, Vlaar en Emanuelson; Kruys, Maduro en Afellay; Vincken, Rajcomar en Owusu-Abeyie.