ROSMALEN - De finale enkelspel vrouwen in Rosmalen is Tsjechië versus Tsjechië. Binnenlands is er onderscheid: Prostejov tegen Praag. De 18-jarige Lucie Safarova ontmoet zaterdagmiddag de 23-jarige Klara Koukalova. De jongste is de favoriete, want zij is een wonderkind op weg naar sterrenstatus.

Safarova versloeg vrijdag in een hoogstaande halve finale de als zesde ingeschaalde Argentijnse Gisela Dulko, 6-3 6-3. Klara Koukalova (8e) won met 6-1 7-5 van de Amerikaanse Meghann Shaughnessy, die in de kwartfinale het geluk had dat Michaëlla Krajicek geblesseerd moest opgeven.

Safarova

Beide Tsjechische speelsters nemen ervaringen in WTA-finales mee naar hun eerste ontmoeting. Safarova speelt op het Rosmalense gras pas haar vijfde wedstrijd op het hoogste niveau van het vrouwentennis. Toch kwam zij reeds als 80e van de wereld naar Nederland. Zij won al op gravel in Estoril, onder andere nadat ze twee matchpoints had weggewerkt tegen Krajicek in de tweede ronde. Rosmalen is haar eerste grastoernooi.

Fastfood

Fastfood-liefhebster Koukalova (41e van de wereld) haalde vijf keer een finale, maar wist er nooit een te winnen. Vorig jaar boog zij in het Ordina Open voor de Francaise Mary Pierce.

Tegen Safarova krijgt de Praagse haar zesde kans op een WTA-titel in vier jaar bij de professionals. Haar tegenstandster was deze week in het Autotron haar trainingsmaatje. "De opslag van Klara is niet zo sterk", preludeerde Safarova op de finale waarin zij haar sterke service opnieuw hoopt te etaleren. Grastennis is goed serveren, dus is Safarova de favoriete.

Navratilova

De Tsjechische ster in wording stelde zich zeer bescheiden op. "Als ik een halve finale speel, is het al mooi", vond zij., Maar een grote ster worden, zoals ooit Martina Navratilova was, ja, dat vond ze ook wel een mooi toekomstbeeld. "Ik doe mijn best, wedstrijd voor wedstrijd, maar het is niet gemakkelijk. Er zijn al veel sterren in tennis: Maria Sjarapova en anderen. Voorlopig ben ik geen ster. Volgende week Wimbledon. Ik speel dan tegen Mary Pierce, een gravelspecialiste. Wat? Won Pierce hier vorig jaar de titel? Oh, dan is zij ook goed op gras."