LAUSANNE - De Olympische Spelen moeten goedkoper en de organisatie minder ingewikkeld. De Winterspelen van 2006 in Turijn moeten eigenlijk al voldoen aan die twee belangrijke doelstellingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Een speciale commissie is onlangs ingesteld die de veranderingen voor het grootste sportevenement ter wereld gaat voorbereiden. Het IOC wil naar een evenement toe waarvan de organisatie voor gaststeden en -landen te behappen is.

De kosten voor de Olympische Spelen lopen uit de hand. De Zomerspelen kosten pakweg 2 mljard dollar en de Winterspelen 1,5 miljard. Het aantal geaccrediteerde deelnemers (sportmensen, begeleiders, journalisten en officials) overstijgt de 200.000.

Het IOC is tot de concLusie gekomen dat het evenement bij een dergelijke omvang bijna niet meer goed te organisren is. Het IOC vergaderde afgelopen weekeinde twee dagen over het onderwerp. In augustus moet er een rapport van aanbevelingen klaar liggen. Vervolgens moeten op het 115e congres van het IOC in 2003 in Praag knopen worden doorgehakt.