KERKRADE - Nog in het ongewisse over de eigen kracht heeft het Nederlands elftal zich woensdagavond dankzij een zege op Australië (3-0) voortijdig als groepswinnaar gekwalificeerd voor de volgende ronde van het WK Jeugd. Maduro, Emanuelson en Kruys scoorden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ongeacht de uitslag van het laatste groepsduel zaterdag tegen Benin stuit Oranje komende woensdag op de nummer drie in de eindrangschikking van groep C, D en E. De kans is groot dat het Nederlands elftal pas volgende week op de Doetinchemse Vijverberg leert waar het tijdens het toernooi ongeveer staat. Niet onwaarschijnlijk is namelijk dat de nummer drie van een andere groep in de achtste finales meer tegenstand biedt dan de opponenten van Oranje in de voorronde.

Owusu-Abeyie

In navolging van Japan fungeerde ook Australië namelijk slechts als aardige sparringspartner voor Oranje. Zoals verwacht had de formatie goed gekeken naar de eerste wedstrijd van de thuisspelende ploeg op het WK. Owusu-Abeyie, uitblinker tegen Japan, vond vaker drie dan twee verdedigers in zijn buurt. Ook Maduro merkte dat de tegenstander liever niet had dat hij zich nadrukkelijk met de spelopbouw bemoeide. Toch kon Australië niet voorkomen dat het Nederlands elftal in het duel vanaf de eerste tot de laatste minuut domineerde.

Zo fraai als zaterdag tegen Japan was het tweede optreden van Oranje niet. Owusu-Abeyie verwende de bijna 20.000 toeschouwers weliswaar met enkele fraaie dribbels. Gehinderd door zijn vele bewakers speelde hij echter minder dominant dan vier dagen eerder.

Openingstreffer

Het was Maduro die Oranje na twintig minuten verdiend naar een voorsprong kopte. De Ajacied maakte de openingstreffer na een goede hoekschop van Emanuelson, de vervanger van de geblesseerde Afellay. De aangever van het eerste doelpunt zorgde in de 46e minuut na goed voorbereidend werk van Owusu-Abeyie voor de 2-0. Met een fantastisch schot bepaalde Kruys in de 74e minuut de eindstand op 3-0.

Emanuelson

Met een assist voor de eerste treffer en het tweede doelpunt mocht Emanuelson met een tevreden gevoel terugkijken op zijn eerste WK-optreden in de basisformatie. Fulham-spits John kon echter niet onderstrepen dat hij te goed is voor de rol van bankspeler. De aanvaller werd in de rust door Vincken afgelost. De Feyenoorder zorgde voor veel meer gevaar dan John.

Nationaal voetbalfeest

Het publiek in Kerkrade waardeerde de tweede overwinning met veel gedans, gejuich en gezang. Zo ging de wave al voor het eerste fluitsignaal door het stadion. Mede door het goede optreden van Oranje krijgt het WK steeds meer weg van een massaal, nationaal voetbalfeest. De wedstrijd van zaterdag tegen Benin, waarin voor Nederland niets op het spel staat, zal dat niet kunnen veranderen.

Grote vraag is of de tegenstander van Oranje komende woensdag in de achtste finale de euforie rond de Nederlandse ploeg kan temperen.