SITTARD-GELEEN - Twee bouwbedrijven en de gemeente hebben een akkoord bereikt over een nieuw reddingsplan van de noodlijdende voetbalclub Fortuna Sittard.

Daarin trekt een consortium van de bouwbedrijven Jongen Bouwontwikkeling uit Landgraaf en Meulen uit Weert een bedrag van 3,5 miljoen uit voor de schuldsanering van Fortuna. Dat blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen aan de gemeenteraad.

Dat bedrag wordt alleen ter beschikking gesteld als Fortuna overeenstemming heeft bereikt met de andere schuldeisers. Een eerder reddingsplan werd door een gemeentelijke commissie enkele weken geleden naar de prullenbak verwezen.

Toen wilde ook projectontwikkelaar 3W geld steken in Fortuna, maar 3W trok zich na het negatieve advies van de raadscommissie terug. Nu gaan Jongen en Meulen zonder 3W verder.

Bestemmingsplan

Het college bereidt een nieuw bestemmingsplan voor het gebied rond het stadion van Fortuna voor. Dat moet de vestiging van winkels, een sportdetailhandel, een automatenhal en een megasupermarkt mogelijk maken. De Geleense middenstand is faliekant tegen deze plannen.

Waardering

B&W schrijven aan de raad "veel waardering" te hebben voor de wijze waarop Fortuna Sittard de sanering ter hand neemt. Maar alleen als die sanering slaagt, kan de afbouw van het stadion met de detailhandel doorgaan, aldus B&W. B en W proberen vrijdag een compleet raadsvoorstel over de afbouw van het stadion rond te hebben en aan de raad toe te sturen. Fortuna heeft een schuld van 24 miljoen euro.