ATHENE - Asafa Powell heeft dinsdagavond in Athene het wereldrecord op de 100 meter verbeterd. De 22-jarige Jamaicaanse atleet finishte na 9,77 seconden. Daarmee was hij een honderdste sneller dan Tim Montgomery bijna drie jaar geleden in Parijs.

De Amerikaan, nimmer betrapt op doping maar wel ernstig onder verdenking van THG-gebruik, loste toen zijn landgenoot Maurice Greene af. Die werd in 1999 met 9,79 de snelste man ter wereld in hetzelfde olympisch stadion in de Griekse hoofdstad.

Beste tijd

Dat Powell snel en in vorm was bewees hij de afgelopen weken al verscheidene keren. Hij liep donderdag in Ostrava onder beroerde omstandigheden (kou en regen) 9,85, een honderdste boven zijn beste tijd van het seizoen.

Na afloop van de wedstrijden in Tsjechië vertelde de jonge Jamaicaan dat hij zich ten doel heeft gesteld wereldkampioen te worden. En het wereldrecord? "We zullen zien", zei hij toen met een bescheiden lachje.

Greene

De grijns in Athene was met reden groot. "Dit geeft nog maar eens aan dat niemand weet hoe snel een mens kan lopen. Ik ben blij dat ik uitgerekend hier, in navolging van Greene, het wereldrecord heb verbeterd", zei Powell. Hij had in de halve finale al een aanwijzing gegeven voor de mogelijkheden door na 9,98 te finishen, terwijl hij in de slotfase duidelijk inhield.

In de eindstrijd was Powell goed weg. Hij trok hard door en arriveerde met een meter of drie voorsprong op Aziz Zakari op de streep. De Ghanees werd in 9,99 tweede vóór Michael Frater, een andere Jamaicaan.