OISTERWIJK - Bondscoach Foppe de Haan hield er dinsdag in Oisterwijk de hele ochtend een rot gevoel aan over. Het nieuws over de arrestatie van international Robin van Persie kwam hard aan bij de Fries, die in het afgelopen seizoen menig robbertje met de Rotterdamse spits uitvocht. "Ik vond het heel triest om te horen. Ik schrok er echt van. Ik was er ook een beetje verdrietig van."

De Haan, met Oranje in voorbereiding op de tweede wedstrijd tijdens het jeugd-WK tegen Australië (woensdag in Kerkrade), sprak van een heel vervelende zaak voor alle betrokkenen. "Maar laten we niet te vroeg oordelen en veroordelen", benadrukte hij. "Daar zijn andere mensen voor. We wijzen in Nederland altijd heel snel met het vingertje. Maar zeker in dit soort zaken moeten we daar heel voorzichtig mee zijn."

Sneeuwballen

De Haan leefde in Oisterwijk met Van Persie mee. "Ik heb zelf ook eens in een politiecel gezeten, toen ik een jaar of veertien was. Ik werd opgepakt wegens het gooien van sneeuwballen. Dat stelde natuurlijk niets voor, maar ik weet nog goed hoe besodemieterd ik me voelde. Ik voelde me erg alleen en schaamde me voor mijn familie. Na twee uur mocht ik gelukkig naar huis. Maar ik vergeet het nooit meer."

Goed contact

De Haan noemde Van Persie een "steengoeie" voetballer, met een heel sterke geldingsdrang. "Iets in Robin zegt hem dat hij zich steeds moet bewijzen. Daarin heeft hij de neiging om soms over de rand te gaan. Bij Jong Oranje hadden we ondanks een paar akkefietjes best goed contact met elkaar. Ik had het gevoel dat ik hem kon raken en dat gaf hij later ook toe. Ik vond dat hij groeide als voetballer en als mens. Zijn ontwikkeling bij Arsenal gaf ook aan dat hij op de goede weg was."

Vallen en opstaan

De Haan: "Jongens als Van Persie leven in een glazen huis. Er komt zoveel op hen af: geld, publiciteit, vrienden. Ze ontvangen vaak alleen maar schouderklopjes. Totdat het verkeerd gaat. Dan is de kritiek genadeloos. Het is extreem goed of extreem slecht. Probeer daar als jonge vent maar eens goed mee om te gaan. De een is daarvoor stabiel genoeg, de ander moet het leren. Dat gebeurt met vallen en opstaan."

Persoonlijke coach

Volgens De Haan zouden grote talenten als Van Persie een persoonlijke coach heel goed kunnen gebruiken. "Iemand die niet alleen de speler goed in de gaten houdt, maar ook diens omgeving tracht te beïnvloeden. Gewoon doen wat ouders met hun kinderen doen. Gedachten en gedrag proberen te veranderen door middel van positieve aandacht. Als het moet elke dag. De Engelse tennisbond heeft zulke begeleiders al in dienst. Want nogmaals, het is niet niks wat er op jonge leeftijd allemaal op je afkomt als je een zeer getalenteerde sporter bent."