BRUSSEL - De toekomst van de Grand Prix Formule 1 van België op het circuit van Spa - Francorchamps lijkt voorlopig veilig gesteld. De commissie Sociale Zaken van de Belgische Senaat besliste vrijdag dat de race in 2003 en 2004 mèt tabaksreclame mag plaatsvinden. Of de race de tabaksmiljoenen echt behoudt, blijkt volgende week als de voltallige Senaat zich uitspreekt.

Het doorgaan van de Grand Prix hangt aan een zijden draadje,omdat de Belgische wet met ingang van juli 2003 reclame voorrookwaren op sportevenementen verbiedt. België loopt daarmeevooruit op het Europese verbod op tabaksreclame, dat pas in 2006van kracht wordt.

Formule-1-baas Bernie Ecclestone lietdoorschemeren dat hij Spa - Francorchamps van de kalender afvoert,als de sigarettenindustrie zijn waar niet meer mag aanprijzen.Twee Franstalige senatoren sprongen in de bres voor het circuit.Ze dienden een amendement in om Spa - Francorchamps de komende tweejaar vrij te stellen van het verbod op tabaksreclame.

Voor Spa enomstreken is de Formule 1 belangrijk. De jaarlijkse race levert deplaatselijke middenstand 30 miljoen euro op. Om de Vlaamsesenatoren gunstig te stemmen, werd ook het circuit van Zolder inhet amendement betrokken. Die opzet werkte. Het voorstel werdaangenomen.