HALLE/QUEENS - Roger Federer en Andy Roddick zijn hun voorbereiding op Wimbledon uitstekend begonnen. De winnaar en verliezend finalist van vorig jaar brachten zondag voor de derde keer op rij het toernooi van respectievelijk Halle en Queens op hun naam.

De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg in de finale de Rus Marat Safin met 6-4 6-7 6-4. Het Amerikaanse servicekanon Roddick rekende met twee keer 7-6 af met de Kroaat Ivo Karlovic. Federer maakte aan het begin van de week bepaald geen goede indruk in zijn eerste wedstrijd op gras tegen de Zweed Soderling. Maar in de loop van het toernooi ging hij steeds beter spelen.

Verrast

"Die eerste ronde was moeilijk", keek Federer terug. "Vandaag was ik gelukkig op mijn best. Dit is hoe je je wilt voelen zo vlak voor Wimbledon. Ik ben blij dat mijn niveau nu al zo goed is. Ik ben weer verrast over mezelf."

De Helveet spoelde met de zevende toernooizege van het jaar en de 29e in zijn loopbaan de nare smaak van zijn mislukte missie op Roland Garros weg. Bovendien nam hij tegen Safin revanche voor zijn nederlaag in halve finales van de Australian Open.

Drie op rij

Roddick voegde zich in Queens bij het elite-groepje van Lleyton Hewitt en John McEnroe, die in het verleden eveneens drie keer op rij het toernooi wonnen. "Drie op een rij is prachtig", vond de Amerikaan. "Dit is een geweldig evenement met zoveel geschiedenis en op een geweldige plek."

In het servicegevecht met de 2,08 meter lange Karlovic maakte Roddick in de tiebreaks het verschil. De twee spelers sloegen samen in totaal 26 aces. Voor de Kroaat was het zijn eerste finale op de ATP-tour. Roddick: "Het was niet altijd even leuk. Ik ben wel met wat geluk door het toernooi gekomen. Ivo speelde geweldig deze week. De complimenten voor hem."

Sjarapova

In Birmingham liet ook Maria Sjarapova zien dat het met haar vorm voor Wimbledon wel goed zit. De Russin, vorig jaar winnares bij het grandslamtoernooi in Londen, prolongeerde haar titel in Birmingham. Ze was in de finale met 6-2 4-6 6-1 te sterk voor Jelena Jankovic uit Servië-Montenegro. Sjarapova behaalde haar derde toernooizege van het jaar en de tiende in haar carrière.