EINDHOVEN - De Nederlandse volleyballers zijn de eerste plaats in groep C van de World League vrijdag al weer kwijtgeraakt. De ploeg dichtte zich tegen Rusland ten onrechte kansen toe. Oranje, te zwaar leunend op de inbreng van Richard Schuil, was maar een set goed genoeg en in de andere drie volstrekt kansloos: 12-25 25-23 20-25 17-25.

Hopeloos

Nederland was de eerste set al kwijt toen de klanken van de volksliederen amper waren verstomd. Een paar killblocks op Richard Schuil en Guido Görtzen, een serie knallende of verrassende sprongservices van Roman Jakovlev en Sergej Tetjoechin en geen antwoord van de passers Joost Kooistra en Görtzen. Na luttele minuten was de stand al hopeloos (6-18) en beter wilde het maar niet worden.

Vechten

Bondscoach Bert Goedkoop verving aan het eind van de set spelverdeler Nico Freriks door Dirk-Jan van Gendt. Deze mocht ook in de tweede set blijven staan. Helpen deed het niet. De Russen bleven goed opslaan en weigerden vooralsnog fouten te maken. Bij 2-8 leek een snelle 0-3 nederlaag een kwestie van afwachten. Oranje deed het enige wat in het huidige rallypoint-ramvolleybal nog overbleef: vechten en risico nemen.

Onzeker

Die werkwijze betaalde uit. Görtzen hield een paar bommen binnen de lijnen, Schuil sloot serverend en aanvallend aan omdat de defensie (net en veld) af en toe een reddende hand achter een bal kreeg. Halverwege de set was de balans weer in evenwicht en de wedstrijd weer een wedstrijd. Toch durfden de ruim duizend toeschouwers op de tribunes van het Indoor Sportcentrum niet meteen te geloven in een goede afloop. Daarvoor kende de ploeg te veel onzekere factoren.

Simpel en hard

Een paar fouten (Nummerdor en Paulides) bracht Rusland als eerste op twintig, met twee punten voorsprong. Dat is voor Russen, als geen anderen bedreven in simpel hard en hoog volleybal via de buitenkant, doorgaans genoeg voor setwinst. Nu niet. Vooral omdat met een beperkte spelverdeler als Vadim Chamoetskich op elk moment wel eens iets mis kan gaan.

Niet overtuigend

Bij 23-23 verscheen bovendien Schuil aan de opslaglijn. Hem is dat het best toevertrouwd. Hij sloeg prompt twee winners, de beslissende via de netrand. De inzet was bestendig, de serviceverwerking liep beter dan in het begin, maar van een soepel draaiende machine met groot en betrouwbaar vermogen was geen sprake.

Te veel afhankelijk van Schuil

Daarvoor hing ook te veel af van de trekkracht van Schuil en eenlingen winnen geen wedstrijden, althans geen volleybalduels. De komst van Mike van de Goor als middenman voor Paulides bij 6-6 in de derde set was de oplossing ook niet. Het laatste redelijke alternatief, Robert Horstink voor Görtzen, wilde Goedkoop niet te binnen schieten, terwijl daar passend en aanvallend in de vierde set voldoende reden voor was.

"Je kunt je afvragen of dat het goede moment is een talent te brengen. Het was misschien goed geweest voor het team, maar de vraagtekens waren te groot. Het was niet reëel. Je vraagt haast om falen. Dat mag-ie, maar niet op zo'n moment. Ik zet Horstink daarom liever in als het team onder controle is. Dat was de motivatie het niet te doen", lichtte Goedkoop zijn besluit toe.