WASHINGTON - Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson (38) heeft zaterdag in Washington gezegd dat hij zijn carrière beëindigt. Kort daarvoor had de Amerikaanse zwaargewicht een wedstrijd na zes ronden van de Ier Kevin McBride op technisch knock-out verloren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tyson had voor het laatst in juli 2004 in de ring gestaan. Hij verloor toen van de Brit Danny Williams. De nederlaag tegen de onbekende McBride was zijn derde verlies in vier partijen. "Het zit er niet meer in", verklaarde Tyson naderhand. "Met mij is het gedaan. Ik ben niet meer geïnteresseerd nog verder te vechten. Mijn hart geeft me dat in."

Knock-out

Evenals bij zijn recente knock-out nederlagen tegen de Britten Lennox Lewis en Danny Williams kwam ook dit verlies onverwacht. Tyson startte overtuigend en bracht zijn opponent in de zesde ronde zelfs een bloedende hoofdwond toe, boven het linker oog. Tegen het einde van de ronde sloeg de Ier Tyson echter tegen het canvas.

Ogenschijnlijk niet al te zwaar aangeslagen trok Tyson zich terug in zijn hoek, van waaruit al snel het verzoek aan de arbiter Joe Cortez kwam de partij te beëindigen. "Ik kan dit niet meer", verklaarde Tyson kort later, in alle rust en weloverwogen. "Op deze manier breng ik de sport in verlegenheid. Verder gaan betekent bovendien mezelf voor de gek houden."

Briljant vechter

McBride, door de kenners vooraf als kansloos ingeschat, gaf naderhand hoog op van zijn tegenstander. "Tyson is nog steeds een briljant vechter", verklaarde de 32-jarige Ier. "Misschien is hij wel de grootste aller tijden. Ik had het geluk dat ik hem op het juiste moment op de juiste plaats trof. Als dit voor Mike 'the end of the road' is, is het voor mij het begin."

Tyson zei dat zijn besluit te stoppen, in het geval van verlies, al vooraf was genomen. Bij een zege was hij waarschijnlijk doorgegaan. Stopt hij daadwerkelijk, dan doet hij dat met een positieve score als prof van 50 tegen 6. Van zijn 50 overwinning waren er 44 door knock-out.

Miljoenenschuld

Bekend is dat het fenomeen Tyson een miljoenenschuld heeft, sinds zijn faillissement enige tijd geleden. Voor zijn partij tegen McBride ontvangt hij in elk geval nog 5 miljoen dollar. Zijn winnende tegenstander krijgt er 150.000 bijgeschreven.

In 1986 werd Tyson de jongste wereldkampioen, door een WBC-titelduel te winnen. Een jaar later veroverde hij ook de WBA-titel en werd hij overall-kampioen. Die titel hield hij vast tot 1990. Daarna kwam hij vooral in opspraak door geweldsdelicten en veroordelen. In 1996 heroverde hij voor een korte periode enkele wereldtitels, na drie jaar in de gevangenis te hebben gezeten.