MONTREAL - Verrassing tijdens de kwalificatie voor de GP van Canada in Montreal. Deze keer geen Raïkkönen of Alonso op pole, maar de BAR van Jenson Button. De Brit presteerde verrassend sterk en hield zo wereldkampioen Schumacher van een eerste pole dit seizoen.

Na de laatste vrije oefenritten hadden we opnieuw een strijd tussen McLaren en Renault verwacht, maar dat was zonder Button en Schumacher gerekend. Beiden reden een strak rondje, maar de Bridgestone-banden van Schumacher waren nog niet snel genoeg om Button te verslaan. De Brit scoorde de tweede pole uit zijn loopbaan. De BAR-wagen van de Brit presteerde dan ook sterk want ook teamgenoot Sato plaatste zich bij de eerste zes wagens op de startgrid.

Daarmee wist de Japanner de McLarens van Montoya en Raïkkönen te scheiden. De Finse concurrent van WK-leider Alonso moest door zijn crash op de Nurburgring al vroeg de baan op tijdens de kwalificatie en kon zo nooit echt meespelen voor de pole. Gelukkig voor Raïkkönen schoot ook Alonso deze keer tekort. De Spanjaard moest zich tevreden stellen met de derde startplaats. Hij krijgt teamgenoot Fisichella naast zich.

Naast Button en Schumacher waren en nog twee andere rijders die verbazend sterk presteerden in Canada. Publiekslieveling Villeneuve ging blijkbaar toch sneller rijden door de kritiek van zijn teambaas Peter Sauber. De ex-wereldkampioen start zondag als achtste. Zeven plaatsen verder vinden we de volgende verrassing terug en het gaat om niemand minder dan onze Christijan Albers.

De Minardi-rijder versloeg deze keer niet alleen zijn teamgenoot Friesacher en de twee Jordans. Ook Red Bull-rijder Klien was trager dan de Nederlander, die ook nog een extra plaatsje cadeau kreeg van Rubens Barrichello. De Braziliaan kwam immers niet aan kwalificeren toe. Zijn Ferrari-motor hield ermee op en dus moet Rubens als laatste starten. Zo blijft de pechreeks van de Scuderia dus toch nog even duren, al verzachtte de tweede plaats van Michael Schumacher ongetwijfeld heel veel.