KERKRADE - Aan de hand van een weerbarstige tiener uit Londen promoveerde het Nederlands elftal voor spelers onder de twintig jaar vrijdagavond het gewonnen openingsduel tegen Japan (2-1) af en toe tot een galavoorstelling. Quincy Owusu Abeyie, wegens wangedrag weggestuurd bij Ajax maar opgebloeid bij Arsenal, liet vooral in het eerste bedrijf van de show zien waarom het vaak genieten is op een jeugd-WK.

Bekijk video: Quincy laat Japan kansloos Modem/ Breedband

Bekijk video: Afellay en Maduro beheersen middenveld Modem/ Breedband

Bekijk video: Vincken krijgt stomste gele kaart ooit Modem/ Breedband

Tot groot vermaak van de bijna 20.000 toeschouwers in het volgepakte Parkstadion zette de in de H-buurt van de Amsterdamse Bijlmer opgegroeide speler direct na het eerste fluitsignaal van de Colombiaanse arbiter Ruiz aan tot enkele fantastische dribbels.

Babel

Na een goede actie vond Owusu Abeyie na zeven minuten zijn oude buurtgenootje Babel. De aanvaller van Ajax hakte de bal nonchalant naar PSV'er Afellay die onberispelijk raak schoot: 0-1. Tien minuten later vond Owusu Abeyie de bal op eigen helft. Na een dribbel van zeker zestig meter bereidde hij de tweede treffer van Babel voor.

De Aziaten hadden geluk dat Owusu Abeyie, of de "electric Dutchman" zoals ze hem bij Arsenal noemen, zijn acties bij de op het oog veilige voorsprong beperkte. Anders was de zege ongetwijfeld veel hoger uitgevallen.

Hollandse school

Het gaat te ver om de zege helemaal aan de geboren Amsterdammer met Ghanese ouders op te dragen. Ook de andere spelers van het jeugdige Oranje van bondscoach De Haan voldeden aan de richtlijnen van de veel geroemde Hollandse school. Met snel en technisch combinatievoetbal werd Japan overklast en af en toe zelfs vernederd.

De ware kracht van Oranje zal waarschijnlijk pas na de eerste groepsfase blijken. Afgaande op het onbesliste duel tussen Benin en Australië (1-1) moet het wel heel raar lopen wil het Nederlands elftal de eerste ronde niet overleven. Slechts acht van de 24 ploegen overleven de eerste schifting niet.

Zorgen

Het verval dat Oranje vertoonde na rust, zal bondscoach De Haan ongetwijfeld zorgen baren. De thuisploeg overdreef met hakjes, dribbels en andere technische hoogstandjes en moest zelfs toestaan dat Japan in de 67e minuut via Hirayama de achterstand verkleinde: 2-1. In blessuretijd misten de Japanners nog twee riante mogelijkheden op de gelijkmaker.

Het blijft gissen hoe het Nederlands elftal zich tegen toernooifavorieten als Brazilië, Argentinië en Spanje houdt. Duidelijk werd al wel dat de Oranje met spelers als Vlaar, Maduro, Babel, Afellay en natuurlijk de onbetwiste smaakmaker Owusu Abeyie voor enkele zeer vermakelijke wedstrijden kan zorgen.