ALKMAAR - AZ is aan het winkelen geslagen. De Alkmaarders versterkten zich vrijdag met Danny Koevermans (26) en Stijn Schaars (21). Spits Koevermans komt van Sparta, dat donderdagavond naar de eredivisie promoveerde. Middenvelder Schaars was transfervrij bij Vitesse.

Koevermans en Schaars tekenden vrijdag allebei voor vier seizoenen bij de ploeg van Louis van Gaal. Ze zijn met goed gevolg door de medische keuring gekomen. Eerder haalde AZ al spits Shota Arveladze. Schaars moet de naar Ajax vertrekkende Olaf Lindenbergh doen vergeten.

AZ legde ook Jan Nederburgh vast als trainer van Jong AZ. Hij was eerder in Alkmaar actief. Nederburgh volgt Luc Nijholt op, die naar Stormvogels/Telstar vertrekt.

Nederburgh speelde van 1977 tot 1998 betaald voetbal bij Telstar, Den Haag, Sparta, Roda JC, PSV, weer Telstar en AZ. Nederburgh trainde eerder bij AZ juniorenelftallen. In 2002 vertrok hij om met Gerard van der Lem bij het nationale elftal van Saudie-Arabië aan de slag te gaan. Eind vorig jaar keerde hij terug.