LONDEN - De Europese topclubs, verzameld in de G-14, hebben vrijdag de hervormingen in de Champions League veroordeeld. In een verklaring zeggen zij vierkant tegen de inkorting te zijn. De UEFA wil met ingang van het seizoen 2003-2004 de tweede groepsronde laten vallen en direct beginnen aan de KO-fase.
Champions League

"Wij zijn overvallen door het besluit", schrijft de G-14, waartoe onder meer Real Madrid, Manchester United, Bayern München, AC Milan en Ajax behoren, in een verklaring. "Het staat haaks op het besluit van de UEFA in december 2001 waarin het bestuur zich voorstander toonde van handhaving van het huidige systeem."

"Bovendien gaat de UEFA voorbij aan de wens van de meerderheid van de Europese clubs die zich op de workshop in februari 2002 uitspraken voor de huidige opzet van de Europese bekertoernooien."

De G-14 kan zich vinden in de noodzaak van de UEFA het aantal wedstrijden per seizoen terug te brengen. "Maar dat moet niet eenzijdig over de ruggen van de clubs worden gedaan. Wij verlangen een vergelijkbare vermindering van het aantal interlands, vooral van vriendschappelijke wedstrijden", schrijft de groep.

De Champions League zal in 2003-2004 normaal uit 32 clubs bestaan. Die worden verdeeld over acht groepen van vier. Na de eerste ronde plaatsen de nummers een en twee van elke groep zich voor de achtste finales die worden bestreden in een uit- en thuiswedstrijd.