HELMOND - Sparta is terug in de eredivisie. De Kasteelclub wankelde bij Helmond Sport maar sleepte er donderdagavond toch een zwaar bevochten zege uit: 2-1.

Riga Mustapha maakte in de 73e minuut de voorsprong van Helmond Sport (via Wau) ongedaan. In de laatste minuut maakte Bouaouzan aan alle spanning een einde. De Brabanders moesten in groep B van de nacompetitie winnen om op basis van een beter doelsaldo dan Sparta te promoveren.

Nederlaag

De promotie van Sparta leek na de eerste wedstrijd tegen Helmond Sport (0-1) ver weg. De nederlaag betekende het einde van trainer Mike Snoei. Sparta trok Adri van Tiggelen aan als tijdelijk opvolger en die noodgreep pakte goed uit. Onder de voormalig Spartaan en international won Sparta vijf keer op rij.

Het geheim van Van Tiggelen is simpel. Hij zorgde allereerst voor rust in de spelersgroep na het vertrek van Snoei. Hij legde de spelers zelfs een spreekverbod op. Daarnaast liet hij Sparta wat behoudender spelen.

Zekerheid

Ook tegen Helmond Sport koos hij wederom voor zekerheid in het elftal. Van Tiggelen liet de aanvallend ingestelde Van den Bergh opnieuw buiten de basis, tot diens grote ergernis. De Hagenaar scoorde maandag op het Kasteel als invaller nog een hattrick tegen FC Zwolle (3-1) en rekende tegen Helmond Sport op een basisplaats.

Sparta had het in Helmond erg moeilijk. De thuisploeg domineerde en had via topschutter Cvetkov twee keer moeten scoren. De Bulgaar, die in Rotterdam de beoogde opvolger van de naar AZ vertrekkende Koevermans is, kon zijn reputatie echter niet waarmaken.

Feestvreugde

In de tweede helft kreeg Helmond Sport via Wau alsnog loon naar werken: 1-0. Sparta wankelde even, maar via Mustapha en Bouaouzan eindigde een turbulent seizoen alsnog in feestvreugde. De nieuwe trainer Wiljan Vloet (Roda JC) kan dus opnieuw in de eredivisie aan de slag. Met een begroting die van 4,2 naar 6,5 miljoen euro gaat, heeft hij ruimte om de selectie te versterken.