AMSTERDAM - Ajax heeft de transfer van AZ-middenvelder Olaf Lindenbergh afgerond. Beide clubs bereikten donderdag overeenstemming over de afkoopsom voor de 31-jarige speler. Lindenbergh, die eerder al akkoord was met Ajax over een contract, tekent een verbintenis voor drie jaar in de Arena.

Lindenbergh is geen onbekende bij Ajax. Hij speelde zes jaar in de jeugdopleiding en kwam daarna drie jaar uit voor het tweede team van de Amsterdamse club.

Ervaring

Lindenbergh, die bij AZ een contract had tot medio 2007, moet bij Ajax voor de benodigde ervaring zorgen op het middenveld. Trainer Danny Blind wil met hem de verhoudingen in de selectie wat evenwichtiger maken. Behalve op het middenveld kan de linkspoot ook centraal in de verdediging uit de voeten.

Oranje

Lindenbergh beleefde met AZ een uitstekend seizoen. Vooral met zijn optreden in de Europese wedstrijden van de Alkmaarse ploeg dwong hij alom respect af. Bondscoach Marco van Basten beloonde hem eind vorige maand met zijn eerste uitverkiezing in de selectie van Oranje. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap tegen zowel Roemenië (2-0) als Finland (4-0) zat hij op de tribune.

Lindenbergh, geboren in Purmerend, speelde sinds de winterstop in het seizoen 1999-2000 voor AZ. Daarvoor kwam hij zes seizoenen uit voor De Graafschap.