AMSTERDAM - Edwin van der Sar is bezig geschiedenis te schrijven. De doelman hield in de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Finland (0-4) in zijn honderdste interland voor de 51ste maal en voor de zesde keer op rij het Oranje-doel schoon. De aanvoerder van het Nederlands Elftal heeft nu drie records in het vizier.

Van der Sar heeft sinds de 3-1 thuisoverwinning op Finland in oktober vorig jaar al 616 minuten geen tegendoelpunt meer geïncasseerd. Het record staat op 637 minuten, dat door Hans van Breukelen en Joop Hiele tussen maart 1987 en maart 1988 gevestigd werd. De voormalig internationals hielden toen ook zes wedstrijden op rij de nul en delen dat record nu met Van der Sar. De huidige doelman van Oranje heeft 51 procent van zijn interlands geen tegentreffer gekregen.

Peter Shilton

Er zijn maar twee keepers met meer dan honderd interlands die een beter gemiddelde hebben. Cláudio Taffarel stond 101 keer onder de lat bij Brazilië en hield zijn doel 51,49 procent van de wedstrijden schoon. Peter Shilton spant de kroon. De Engelsman kwam tot een percentage van 52,80 in 125 interlands.