'Tenniswereld doorspekt met doping'

SYDNEY - Het gebruik van verboden stimulerende middelen is in de tennissport aan de orde van de dag. Dat stelt de voorzitter van het Australische anti-dopingbureau, dat tijdens de Olympische Spelen van Sydney 2000 verantwoordelijk was voor de dopingcontroles.

"Tennis staat onder grote invloed van doping", meldt John Mendoza in een interview met dagblad The Australian. "Daar kunnen we niet omheen."

Volgens de voorzitter is dopegebruik vooral gemeengoed in het vrouwentennis. "Doping in de sport loopt uit de hand", zegt hij in een vraaggesprek met een andere krant, de Sydney Morning Herald.

LeMonde

Onlangs onthulde Le Monde in Frankrijk dat er tijdens Roland Garros twee tennissers, een vrouw en een man, waren betrapt op doping. Vooral voor de vrouwelijke tennissters moet echter worden gevreesd, betoogt Mendoza. "Er is een probleem waarmee ze moeten afrekenen. Het is vergelijkbaar met het WK zwemmen in 1994, toen de deelneemsters opeens over imposante lichamen beschikten."

Volgens Mendoza is een te lakse houding van de tennisautoriteiten de oorzaak van de vermeende wildgroei. Tennis is nog een van de weinige sporten die geen out-of-competitioncontroles heeft.

Tijdens de grandslams ondergaan tennissers tests, maar desondanks valt er te manipuleren, aldus Mendoza. "Spelers kunnen kortwerkende middelen nemen in combinatie met groeihormonen. Daarmee kweken ze veel extra spierweefsel en enorme kracht."

Als spelers op tijd stoppen met het gebruiken van de middelen, komen ze een dopingtest ongeschonden door. Mendoza doet een beroep op de tennisfederaties doping harder aan te pakken.

NUwerk

Tip de redactie