HELSINKI - Het Nederlands elftal heeft zich in de race om een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland een goede uitgangspositie verworven. Door een geflatteerde 4-0 overwinning op Finland heeft de ploeg van bondscoach Marco van Basten, met nog vier wedstrijden te gaan, nog altijd de leiding in groep 1.

Oranje ligt dus prachtig op koers, maar kwam woensdagavond in Helsinki laat op stoom. Na een sterk tegenvallende start nam Nederland, op een moeilijk bespeelbaar veld, pas ver in de tweede helft afstand.

Duel Tsjechië

Nederland speelt na het duel in Finland nog tegen Andorra, Macedonië, Armenië en Tsjechië. Alleen het duel tegen de Tsjechen lijkt nog van enige betekenis. Omdat behalve de poulewinnaars ook de twee beste nummers twee uit de kwalificatiegroepen doorgaan, was de overwinning op de Finnen van levensbelang. Oranje heeft nog altijd slechts twee verliespunten in de kwalificatiecampagne.

Balverlies

Het spel van het Nederlands elftal kwam op de stroeve ondergrond aanvankelijk nauwelijks uit de verf. Oranje leed onnoemelijk veel balverlies, waardoor Finland voor rust verreweg de gevaarlijkste ploeg was. Niet dat het tot een goal leidde - die viel traditiegetrouw aan Nederlandse zijde. In de 36e minuut schoot Van Nistelrooij vanuit een onmogelijke hoek onbetamelijk hard in; doelman Jääskeläinen was volstrekt kansloos op de inzet.

Vertrouwen Van Nistelrooij

Het was de eerste kans voor het keurkorps van Marco van Basten. In de manier waarop de aanvaller van Manchester United de bal inschoot, zat het venijn en de frustratie van wekenlang falen. Op een lange bal van Denny Landzaat nam hij de bal tussen twee verdedigers aan; draaide en worstelde zich langs het tweetal en trapte vervolgens hard binnen. Met zijn doelpunt bewees hij het gelijk van Van Basten die de spits, ondanks zijn slechte spel, gewoon het vertrouwen bleef geven.

Theo Lucius

Oranje was in die fase Theo Lucius al kwijt. De PSV'er bleef in de 24e minuut met zijn noppen vaststaan in het veld en verdraaide zijn knie. Twee minuten na de afgang van Lucius verloor Finland Jari Litmanen. De breekbare Fin moest van het veld met een bovenbeenblessure.

Het late tijdstip van de wedstrijd - ver nadat in alle Europese landen de competities zijn afgelopen - zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest op het blessureleed van Lucius en Litmanen. Het Nederlands elftal is in het trainingskamp voor de dubbele interlands tegen Roemenië en Finland geen dag zonder fysieke problemen geweest. Basisspelers Lucius en Cocu kregen pas een dag voor de ontmoeting met de Finnen groen licht om te spelen. Boulahrouz, ook pas net fit, zat op de bank.

Dichtbij gelijkmaker

Na de pauze verbeterde het spel van Oranje maar nauwelijks. Het team leed meerdere keren, vaak al in de verdediging, op kinderlijke wijze balverlies. Finland bleef daardoor, vrijuit counterend, het gevaarlijkst maar haalde geen rendement uit de mogelijkheden die het kreeg. In de 54e minuut was Riihilahti dichtbij de gelijkmaker, maar hij schoot uit vrije positie hard over. In de 68e minuut zeilde een geplaatst afstandsschot van Eremenko maar net over het doel van Van der Sar, die woensdagavond zijn honderdste interland speelde.


Robin van Persie scoorde zijn eerste doelpunt voor Oranje

Doelpunten

Geheel volgens het cliché maakte Nederland vervolgens de 0-2. Nadat in de 73e minuut een goal van Van Nistelrooij werd afgekeurd wegens buitenspel, bereidde zijn vervanger Van Persie in de 77e minuut de echte tweede treffer voor. Uit een volmaakte counter, die hij zelf opzette, liet het talent Kuijt de tweede Oranjegoal van de avond scoren. Het verweer van de Finnen was daarna geheel gebroken. In de slotfase liep Oranje door treffers van Cocu en de fantastisch ingevallen Van Persie nog uit naar 4-0.