TEPLICE - Tsjechië houdt de strijd met Nederland om de hegemonie in de WK-kwalificatiegroep 1 probleemloos vol. Het team van bondscoach Karel Brückner won woensdagavond in Teplice ruim van Macedonië (6-1), vooral dankzij de altijd en overal scorende Jan Koller. In het afgelopen weekeinde haalde Tsjechië tegen Andorra ook al flink uit (8-1). Daardoor ziet het Tsjechische doelsaldo er florissant uit: +21.

De brigade van Brückner kreeg woensdag na een kwartier nog wel een waarschuwing van Goran Pandev: 0-1. Nog voor rust maakte Koller, de nationale topschutter aller tijden met 39 treffers, via twee doelpunten duidelijk dat een verrassing niet in het verschiet lag. Meteen na de hervatting scoorde Koller nog tweemaal. Tomas Rosicky (uit een strafschop) en Baros lieten de eindstand oplichten op het scorebord.

Druk

De Ajacieden Zdenek Grygera en Tomas Galasek stonden bij Tsjechië in de basis. Mile Krstev, die bij FC Groningen geen nieuw contract heeft gekregen, mocht beginnen bij de Macedoniërs. "We wilden in deze fase die zes punten en we hebben ze", sprak Galasek tevreden. "We hebben geconcentreerd ons werk gedaan. We houden nu onze Nederlandse rivalen goed onder druk."

Tevreden man

Koller: "Het is de eerste keer dat ik vier treffers maak in één wedstrijd voor Tsjechië. Ik ben mede daarom een zeer tevreden man. Maar ik ben ook blij met de manier waarop we spelen. Onze aanval is heel sterk. We gaan echt met dit team de goede kant op."

Roemenië

Roemenië, vrijwel kansloos voor een ticket naar het eindtoernooi in Duitsland, herstelde zich van de nederlaag afgelopen zaterdag in Rotterdam tegen Oranje (2-0). De ploeg van de Ajacieden Lobont (basisplaats) en Mitea (invaller) won woensdagavond in Constanta met 3-0 van Armenië. Bucur (twee) en Petre brachten de Roemeense treffers op hun naam.