AMSTERDAM - Marc Lotz was het zat om altijd maar de eeuwige knecht te zijn en greep daarom naar het verboden middel EPO. Hij liep echter tegen de lamp, diende vorige week zijn ontslag in bij zijn Belgische werkgever Quick-Step en zit nu verslagen thuis op de bank te wachten op de hoogte van zijn straf. Hij sprak openhartig met Dagblad De Limburger.

"Vorig jaar heb ik in de Tour drie keer voor de etappezege gestreden. Telkens kwam ik net tekort. Hetzelfde gebeurde dit jaar in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik wilde meer zijn dan die eeuwige knecht. Met een beetje medische hulp kon ik misschien winnen. Ik wilde niet alleen in de wedstrijd tot het uiterste gaan, maar ook erbuiten", zo verklaarde Lotz zijn dopinggebruik.

Slapeloze nachten

De 31-jarige wielrenner beseft inmiddels hoe stom hij is geweest. "Ik heb nog altijd slapeloze nachten. Midden in de nacht word ik wakker en dan begint alles weer door mijn hoofd te malen. Ik wilde de puntjes op de i zetten voor de Tour de France, maar ik heb helaas een puntje te veel gezet. Stom natuurlijk. Ik kan de klok echter niet meer terugdraaien. Zal moeten wennen aan het idee dat ik geen renner meer ben. Normaal reed ik nu in de Dauphiné. Vanmorgen heb ik voor het eerst in mijn leven de houten vloer in de woonkamer geboend. Dat is de werkelijkheid."

Op eigen houtje

Lotz verklaarde verder in De Limburger dat hij alles op eigen houtje deed. "Je begint als amateur met vitamines uit een potje. Daarna leer je hoe je vitamines moet inspuiten. De volgende stap is dan snel genomen. Je weet dat het verboden is, maar haast ongemerkt schuiven de grenzen op. Ik wist waar ik mee bezig was. Op internet bulkt het van de informatie. Zolang je het bij kleine doseringen houdt, blijft het risico beperkt."