RIJSWIJK - De meningen van de drie Nederlandse topclubs over het besluit van de UEFA om de Champions League met ingang van volgend jaar in te korten, lopen sterk uiteen. Landskampioen Ajax juicht de maatregel van harte toe, Feyenoord maakt een voorbehoud wat betreft de nog onbekende financiële gevolgen en PSV spreekt van een beslissing waarover niet goed is nagedacht.

"Flauwekul"

Ajax is tevreden. "Het is een goede, gelukkige beslissing. Vooral om sportieve redenen", zei technisch-directeur Leo Beenhakker donderdagavond.

"Blij of niet blij, het is sterk afhankelijk van de financiële paragraaf", liet manager Jan D. Swart van Feyenoord weten. "Zolang niet duidelijk is hoe de clubs eruit springen, valt er weinig over te zeggen. Los daarvan is een k.o.-systeem natuurlijk wel attractief. Het ligt Feyenoord bovendien wel."

Volgens Frank Arnesen, technisch-manager van PSV, heeft de UEFA de "plank volledig mis geslagen". De Deen vindt het "flauwekul" dat de Europese voetbalbond de oplossing van de overvolle speelagenda bij de clubs zoekt. "De UEFA moet bij zichzelf te rade gaan", stelde Arnesen. "Als je al die nietszeggende EK-kwalificatiewedstrijden tegen dwerglanden als Liechtenstein, Andorra, Luxemburg en ga zo maar door schrapt, krijgt je al behoorlijk wat ruimte op de kalender."

Gevolgen

De financiële gevolgen van de UEFA-maatregel zijn ook voor Ajax nog onduidelijk. "Met minder thuiswedstrijden na de eerste groepsronde heb je minder inkomsten, maar ook minder kosten", merkte Beenhakker op. "Dus misschien valt de inkomstenderving nog wel mee. Ik mag wel aannemen dat de UEFA de premies voor het behalen van de tweede en derde ronde aanzienlijk verhoogt."

"Je moet je status waarmaken"

De drie Nederlandse topclubs zijn gezamenlijk liefhebbers van het k.o.-systeem. "Dat is toch de charme van het Europees voetbal", gaf Beenhakker aan. "Met al die groepswedstrijden wordt er te veel gerekend en mede daardoor krijg je veel duels die nauwelijks interessant zijn. Pas als het er echt om gaat, wordt het leuk. Topclubs die bang zijn voor versnelde uitschakeling zijn geen echte topclubs. Je moet je status gewoon waarmaken, ook in een k.o.-systeem."

"Drogreden"

Arnesen: "Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar de UEFA moest eerst naar de diverse landentoernooien kijken en de clubs met rust laten. Deze ad-hoc maatregel gaat juist ten koste van de clubs. Dat de spelers hiermee meer rust krijgen, is een drogreden. Waarom verkleint de UEFA daartoe niet eerst de nationale competities? Ook in al die nationale bekercompetities in bijvoorbeeld Engeland en Spanje kan flink worden geschrapt. Ik begrijp niet waarom ze nu juist bij de Champions League gaan saneren."