ARNHEM - Johan Cruijff, Sjoukje Dijkstra, Nico Rienks, Anton Geesink en Ard Schenk zijn als eersten onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Dit werd dinsdagavond bekend, bij de Algemene Vergadering van NOCNSF.

De sportkoepel riep de prijs in het leven na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers. Het bestuur van NOCNSF wilde haar naam verbinden met de sport via een prijs of beker. Er is een beeld gemaakt van de atlete, waarin de namen van de winnaars van de onderscheiding zullen worden gegraveerd.

Complete werk

Om een achterstand in te halen - er bestond nog geen sportprijs voor het complete werk - zijn uit een lijst van 33 genomineerden meteen vijf winnaars gekozen. In de toekomst wordt jaarlijks één atleet gekozen. De jury voor de volgende verkiezing bestaat uit de vijf huidige winnaars.

Na elk jaar wordt telkens de oudste vervangen door de nieuwe winnaar. De keuzecommissie bestond dit keer uit vijf voormalige Chef de Missions, onder wie voorzitter Wim Cornelis.

NOCNSF ziet de prijs graag als 'Nobelprijs' voor de sport. De onderscheiding moet een eerbetoon zijn aan indrukwekkende loopbanen van vaderlandse sporters. Wel moet hij of zij zijn gestopt, dan wel ouder zijn dan veertig jaar.

Eis

De eerste winnaars voldeden aan die eis. Johan Cruijff, Nederlands beste voetballer ooit, Sjoukje Dijkstra, drievoudig wereldkampioene kunstrijden, Anton Geesink, winnaar van olympisch judo-goud in Tokio 1964, Nico Rienks, tweevoudig olympisch winnaar bij het roeien, Ard Schenk, als schaatser goed voor drie gouden medailles bij de Winterspelen van Sapporo in 1972.

De onderscheidingen worden in een later stadium bij verschillende bijeenkomsten aan de betrokkenen uitgereikt.