HELSINKI - Alle onzekerheden in de selectie van het Nederlands elftal zijn daags voor de ontmoeting met Finland opgelost. In de laatste oefensessie voor de WK-kwalificatiewedstrijd sloten Theo Lucius en Phillip Cocu, die beiden last hadden van kleine kwetsuren, zich aan bij het keurkorps van Van Basten.

Ook Khalid Boulahrouz, die afgelopen weekeinde in het duel tegen Roemenië ontbrak wegens een knieblessure, trainde volop met de groep mee. Er lijkt geen fysieke belemmering meer te zijn om hem tegen Finland op te stellen. Het is echter de vraag of Van Basten het aandurft om drie onzekere factoren op te nemen in het elftal dat woensdagavond in Helsinki vanaf de aftrap begint. Normaal gesproken zijn zowel Boulahrouz als Cocu en Lucius basisspelers.

Overweging

Zelf was de bondscoach daar duidelijk over: "Dat durf ik best aan. Maar het is wel een overweging die we moeten maken. Lucius, Cocu en Boulahrouz hebben na de training aangegeven dat ze kunnen spelen. Lucius gaf wel aan dat hij nog wat last had van zijn hamstrings, maar ik denk niet dat hij daardoor woensdag niet kan spelen."

Een andere overweging die Van Basten moet maken, is of hij tegen Finland een beroep wil doen op Ruud van Nistelrooij. De spits van Manchester United kampt met een ernstige vormcrisis. In het duel met Roemenië werd hij gewisseld voor Robin van Persie. Een dag voor de laatste oefensessie gaf de bondscoach aan dat zijn spits voorlopig nog wel wat krediet heeft.

Niet tevreden

Die opmerking gaf ook aan dat Van Basten niet tevreden is over het spel van de aanvaller. In de trainingen van afgelopen dagen maakte hij niet de indruk snel uit het dal te zullen kruipen. In het Olympisch stadion van Helsinki maakte hij dinsdag bovendien een ronduit desperate indruk.

Bijna alle ballen sprongen van zijn voeten en in het samenspel met zijn medespelers maakte hij ook geen overtuigende indruk. Op de vraag of een speler in één training zijn krediet kan verspelen, antwoordde Van Basten dan ook volmondig met ja.

Van Persie

Mocht van Basten besluiten om Van Nistelrooij niet op te stellen, lijkt het logisch dat Van Persie zijn vervanger is en Dirk Kuijt in het centrum van de aanval speelt. Maandag liet Van Basten zijn elftal al in die variant spelen en mogelijk krijgt dat experiment, ingegeven door het vormverlies van Van Nistelrooij, woensdag tegen Finland een vervolg.

Vooruitlopend op de wedstrijd wilde Van Basten niets kwijt over zijn opstelling. Vragen in die richting beantwoordt hij steevast met "dat zou best kunnen". Wel vertelde hij dat hij vindt dat Oranje van eigen kracht uit moet gaan en zich niet moet laten meeslepen door het fysieke spel van de Finnen. "We moeten technisch verzorgd voetballen en de voetballende oplossingen zoeken. Als dat gebeurt, heb ik vertrouwen in een goede afloop."

Litmanen

Van Basten ontmoet in het duel met Finland waarschijnlijk een oude bekende. Als trainer van Jong Ajax werkte hij het afgelopen jaar samen met Jari Litmanen, die bij dat elftal herstelde van een blessure. Van Basten zei te hopen dat de Fin woensdag meedoet. "Hij is een fantastische speler en het is altijd leuk om tegen goede tegenstanders te spelen. Daarbij is Jari een fantastische jongen."

Of Litmanen speelt, was dinsdag in Finland niet de grootste vraag. De beste speler die het Scandinavische land ooit heeft gehad, twijfelt aan zijn interlandloopbaan en speelt mogelijk zijn laatste internationale wedstrijd tegen Nederland.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Van der Sar; Lucius, Boulahrouz, Opdam en Van Bronckhorst; De Jong, Landzaat en Cocu; Van Persie, Kuijt en Robben.