LAUSANNE - Exact een maand voor de stemming in Singapore heeft de evaluatiecommissie van het IOC de kandidaat-steden Parijs en Londen mooie rapportcijfers gegeven. De commissie, die maandag een 123 pagina's tellend rapport vrijgaf, zei dat de plannen van beide steden 'van zeer hoge kwaliteit zijn'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Pluspunten van Parijs zijn volgens de evaluatiecommissie de uitstekende onderkomens, hoge capaciteit van de stadions en de prima infrastructuur. Daarnaast is het beschikbare budget reëel en goed onderbouwd. Dat laatste gold ook voor Londen. Positief is ook het feit dat de Britten tweederde van hun speellocaties al klaar hebben. Londen gebruikt onder meer reeds bestaande faciliteiten als het tennispark Wimbledon, het voetbalstadion van Aston Villa en de roeibanen van Eton.

New York en Madrid kregen ook een ruime voldoende, maar kunnen voorlopig niet tippen aan Parijs en Londen. De kansen dat de Amerikaanse stad de Spelen zal binnenhalen, slonken maandagavond aanzienlijk toen bekend werd dat een lid van de toezichtscommissie openbare werken van New York een veto tegen de bouwplannen van het olympisch stadion zal uitspreken. Aangezien er geen alternatief klaarligt, kan de stad de organisatie van de Spelen 2012 hoogstwaarschijnlijk vergeten.

Ook de kans dat Moskou de Spelen naar zich toetrekt lijkt minimaal.